Altfel de romane istorice

Recomandăm 4 romane istorice foarte frumoase

Romane istorice RodicaÎnainte de a sări peste acest articol, acordați-i măcar câteva rânduri! Știu că mulți dintre voi, văzând titlul sunt tentați să treacă mai departe fără măcar a răsfoi articolul, fiind convinși că este vorba de lecturile cu care au fost „torturați” la școală.
Țin să menționez că nu voi vorbi aici despre lecturi greoaie, scrise într-un limbaj arhaic ce te silește să consulți dicționarul la fiecare frază. Nu voi ține o prelegere despre importanța romanului istoric, care te transpune în epoci apuse și te fac să cunoști faptele strămoșilor. N-am nimic cu acest tip de literatură, însă ea trebuie să fie scrisă astfel încât să înțelegi contextul istoric; numai așa te poate transpune într-o perioadă greu de imaginat. Deși am învățat istorie la școală și părinții și bunicii mi-au povestit multe întâmplări din trecut, îmi era greu să le înțeleg cu adevărat, ele conturându-se în imaginația mea vag, ca într-un film uitat imediat ce ai închis televizorul; netrăind atunci și neavând o reprezentare clară asupra contextului social din acea perioadă, ne este greu să înțelegem multe aspecte.
Tocmai de aceea, mă bucur că există scriitori care te transpun în perioade greu de imaginat, făcându-te să înțelegi evenimentele pe care nu le-ai trăit. Am o listă cu un alt fel de romane istorice, scrise pe înțelesul tuturor. Cu alte cuvinte, nu trebuie să fii doctor docent în istorie sau limba română arhaică pentru a te delecta cu ele. Nu numai că le vei înțelege, dar îți vor plăcea și vei mai vrea să citești. Pentru că aceste romane conțin mai multe ingrediente, pe lângă elementul istoric. Însă mai multe vei afla despre fiecare în parte dacă vei continua să citești articolul. Nu am ordonat romanele în funcție de ceva anume, nu este un top, pentru că fiecare poveste este diferită în felul ei.
Manejul spaniol de Michel del Castillo1. Manejul spaniol de Michel del Castillo, este scris în 1960 și ne vorbește despre perioada franchistă a Spaniei, în care țara era încă zdruncinată de efectele Războiului Civil, dar mai ales de regimul dictatorial. Nu trebuie să fii pasionat de istoria Spaniei pentru a aprecia cartea; este și un roman social, prezentând, înafară de contextul istoric și societatea spaniolă specifică acelor vremuri: personajele sunt ironizate de autor, prezentând diverse tipologii: un preot corupt, care aleargă după averea bătrânelor, într-o epocă în care Biserica se confunda cu statul; un cuplu ce ridică în slăvi regimul franchist și se consideră un model de virtute și credință, orice comportament dinafara tiparelor fiind catalogat drept decadent și imoral; două femei de vârstă mijlocie care se întrec în bârfe, oricare dintre ele explodând de invidie atunci când cealaltă afla o noutate înaintea ei. Romanul este o satiră la adresa ipocriziei specifice acelor vremuri de dictatură fascistă, când aparențele erau cele mai importante și Biserica avea un rol decisiv în conducerea statului. Este un roman scris cu umor, nelipsind situațiile amuzante și figurile de stil. Îţi recomandăm să citeşti acum cartea. Poate fi cumpărată de aici la reducere.
Să nu ne uităm la ceas de Rodica Ojog-Brașoveanu2. Să nu ne uităm la ceas de Rodica Ojog-Brașoveanu. Iulie 1943, București. Elvira Manu, o femeie în jur de 40 de ani, distinsă și aparent foarte bogată, proaspăt sosită din străinătate, își caută un partener pentru vacanța petrecută în România. Întâmplările sunt legate de cel de-al Doilea Război Mondial și de politica din acea vreme. Suspansul este ingredientul de bază al romanului, care te ține „în șah” până la final.
Atât vă mai spun: aparențele înșeală.
Restul vă las să descoperiți singuri.
Îţi recomandăm să citeşti acum cartea.
Poate fi cumpărată de aici la reducere.
Al cincilea as de Rodica Ojog-Brașoveanu3. Al cincilea as de Rodica Ojog-Brașoveanu.
Acțiunea se petrece în perioada celui de-al Doilea Război Mondial, într-un oraș din Transilvania.
Este mai mult decât o poveste cu spioni și cu multă acțiune; dacă vreți o comparație, un labirint unde nimic nu este clar și nu știi în cine să ai încredere.
Așa cum autoarea ne-a obișnuit, romanul este condimentat cu multe ingrediente, printre care și scene emoționante, ce îi vor atinge pe cei mai sensibili.
Îţi recomandăm să citeşti acum cartea.
Poate fi cumpărată de aici la reducere.
Apel din necunoscut de Rodica Ojog-Brașoveanu4. Apel din necunoscut de Rodica Ojog-Brașoveanu. Cred că mulți mă veți contrazice sau veți crede că v-am mințit. Știu, nu este un roman istoric 100%. La prima vedere, este unul din lunga listă de romane polițiste scrise de doamna Brașoveanu. Eu aș spune că este o combinație între cele două tipuri de roman, istoric și polițist. Începe cu un apel telefonic din partea unei bătrâne: „Miliția…? Ajutor! Salvați-mă, oameni buni… sunt plină de sânge… Mor… Oameni buni…”. Cum spune și titlul, un apel din necunoscut. Însă „necunoscutul” nu se referă doar la identitatea victimei, ci la multe implicații din trecut. Romanul prezintă alternativ mai multe planuri; la început veți avea impresia că s-au strecurat în carte pagini din alt roman, dar pe parcurs totul va prinde contur. Pentru a nu strica magia creată de autoare, prefer să nu vă dezvălui mai mult. Citiți-l și îmi veți da dreptate! Îţi recomandăm să citeşti acum cartea.  Poate fi cumpărată de aici la reducere.
Ați rezistat să citiți până la final? Tu ai citi altfel de romane istorice?

Comentarii