Donează cărți!

CULTARTES-GUEST | “DONEAZĂ CĂRȚI!”

 
 
 
 
 
 
1 Vote

1797472_711445718902016_3551252389756651015_n
Chiar zilele trecute m-am întâlnit cu o prietenă care spunea că are multe cărți de care nu mai are nevoie și că s-ar mulțumi să le doneze. Îi ocupă loc degeaba în casă și deși nu îi sunt folositoare, nu vrea să le arunce; s-a gândit că poate cineva s-ar bucura de ele. Nu vrea nici o recompensă materială, doar să scape de ele.
Mulți dintre noi sperăm să câștigăm ceva de pe urma cărților ce ne prisosesc. Însă ce ne facem dacă nu sunt persoane dispuse să le cumpere? Dacă încerci să le vinzi prin diferite mijloace și nu le cumpără nimeni? La anticariat, cel puțin, nu se acceptă unele cărți pe motiv că nu sunt căutate. Nu câștigi nimic nici dacă le lași aruncate într-un colț al bibliotecii, pentru că oricum nu-ți folosesc, din contră, îți ocupă un spațiu pe care l-ai putea organiza altfel. În schimb, dacă le donezi, poți câștiga ceva. Nu din punct de vedere material, e adevărat, dar îi poți face o bucurie cuiva care are nevoie de ele, dar  nu le poate cumpăra din diverse motive. Gândește-te că faci un cadou cuiva. Nu te bucuri atunci când vezi că persoana respectivă este încântată de darul primit? Atunci, donează cărți!
Ceea ce ție nu-ți place sau nu-ți folosește poate că altul apreciază; cărțile care stau la tine pe raft uitate de vreme, ocupând un loc degeaba, poate că în biblioteca altcuiva sunt foarte dorite. Nu pentru că nu ar fi de bună calitate, ci pentru că de la persoană la persoană, gusturile diferă. Cum mie nu-mi plac romanele de dragoste, dar mă dau în vânt după cele polițiste, sunt convinsă că se întâmplă exact invers în cazul altora. Putem să ne înșelăm când cumpărăm o carte, crezând că este despre altceva, sau poate că  ne-a fost utilă la un moment dat, dar acum nu mai are nici o importanță pentru noi. Indiferent de motive, cred că donația este o idee bună. Dacă acele cărți de care nu mai ai nevoie sau care nu-ți plac nu se cumpără, nu înseamnă că nu le vrea nimeni. În plus, gândul că acele cărți aduc o bucurie în viața cuiva te face să te simți mai bine. În orice caz, mai bine decât dacă le-ai lăsa în același loc, adunând praf. Deci, dacă te regăsești în această situație, nu mai le lăsa să adune praf și să ocupe loc degeaba. Donează cărți!
Poate vei găsi printre cunoștințe persoane care să-ți aprecieze donația. Dacă nu, te poți înregistra în piața online de cărți și cu siguranță vor apărea doritori. Pentru mai multe informații, poţi vizita pagina lor. După ce îți faci un cont, vei publica un anunț prin care descrii, urmând un formular tip, cartea pe care dorești s-o donezi. Etapele sunt explicate mai pe larg la pagina Cum funcţionează. De asemenea, poate tu vei fi cel tentat/ă să ,,achiziționeze” cărți donate, pe care le găsești aici în Piaţa online de cărţi.
Poate vei fi mai mulțumit de tine dăruind pur și simplu decât obținând o recompensă materială. În plus, vei câștiga recunoștința celor ce vor beneficia de acele cărți. Același lucru te sfătuiesc și dacă nu îți plac unele cărți achiziționate dintr-un motiv sau altul. Nu le arunca, donează cărți! Poate că altora le plac. Așadar, nu mai lăsa cărțile uitate pe un rând din bibliotecă și mai ales, nu le arunca! Chiar dacă n-ai ce face cu ele, poate cineva le-ar primi cu mare drag. Deci, donează cărți!
Ție îți place să dăruiești? Atunci donează cărți!
Sorina Ciocîrlan

Comentarii