A fost descifrat manuscrisul lui Voynich? Află despre manuscris și vezi documentar


Lucrarea despre care scriu acum nu este tocmai o „carte de citit”. Asta pentru că… nu poate fi citită.
Astfel, Manuscrisul Voynich este o carte de 232 de pagini, care nu a fost descifrată timp de peste 500 de ani; în ciuda cercetărilor, nu a fost identificată limba în care este scrisă, prin urmare, conținutul său rămâne necunoscut. Necunoscute sunt și autorul și data apariției, manuscrisul fiind denumit după Wilfrid Michael Voynich, un anticar polonez care l-a achiziționat în 1912.manuscrisul lui Voynich
Textul este alcătuit din cuvinte neidentificate, fără tăieturi sau corecturi, și din desene ce reprezintă plante și animale, majoritatea inexistente pe Pământ, semne zodiacale complexe și siluete feminine, majoritatea nud, care se scaldă în bazine sub forma unor organe interne pline cu un lichid ciudat. Lingviștii au constatat că alfabetul folosit la scrierea manuscrisului seamănă cu toate limbile de circulație din secolele XVI-XVII, dar că nu are corespondent cu niciuna dintre ele. Mai mult, niciun cuvânt din manuscris nu conține mai puțin de 3 litere și mai mult de 10, lucru neîntâlnit în vreo limbă cunoscută. De asemenea, semnele de punctuație lipsesc în totalitate, ceea ce i-a determinat pe cercetători să creadă că este vorba despre un cod folosit în perioada medievală.
O altă concluzie a specialiștilor este că documentul ar fi scris de două persoane diferite, existând două tipuri de scrieri: Voynich A și Voynich B.
În prezent, manuscrisul se află la Biblioteca Universității Yale din S.U.A. Cum am mai spus, misteriosul document a fost achiziționat de anticarul Voynich, care l-a găsit într-un castel vechi din Europa, la iezuitul Mondragone di Frascati. Între paginile sale a fost găsită și o scrisoare datată Praga, 19 august 1666 și adresată lui Athanasius Kircher, gânditor și lingvist al vremii. În scrisoare este menționat că misteriosul document ar fi fost achiziționat de regele Rudolf al -II- lea de Habsburg, în speranța că în el se află secretul transformării oricărui metal în aur. Tot în această scrisoare, autorul notează că a renunțat la descifrarea manuscrisului, după ce și-a dedicat întreaga viață acestui scop.
De-a lungul timpului, au fost lansate mai multe ipoteze cu privire la originea documentului. Astfel, manuscrisul este considerat de unii carte de botanică sau de grădinărit, fiind prezente multe ilustrații ale plantelor; totuși, unele desene ilustrează plante ce nu au existat vreodată. Altă ipoteză este cea menționată mai devreme și anume că documentul ar reprezenta un tratat de alchimie, explicând interesul regelui Rudolf al-II-lea pentru el. Unii mai cred că ar fi vorba de un tratat de magie, plantele reprezentate acolo fiind utilizate la prepararea poțiunilor magice. Persoanele mai excentrice consideră că manuscrisul ar putea fi scris de extratereștri, date fiind limbajul inaccesibil și desenele plantelor nemaiîntâlnite.
O teorie plauzibilă este cea a unei farse; există ipoteza ca Voynich însuși să fi falsificat manuscrisul, pentru un venit substanțial. Însă, ipoteza poate fi infirmată prin faptul că manuscrisul nu a fost vândut în timpul vieții anticarului; după moartea lui Voynich, secretara și amanta sa a vândut documentul, obținând mult mai puțin decât valora.
manuscrisul lui Voynich documentarÎn ultimul timp, circulă zvonul cum că specialiștii ar fi pe cale să descifreze conținutul manuscrisului. Astfel, Stephen Bax, profesor de lingvistică la Universitatea Bedfordshire, susține că a decriptat 10 cuvinte din document: un cuvânt ce se referă la constelația Taur, țintaură (plantă medicinală din Evul Mediu), ienupăr, coriandru, spânz, bumbac, negrilică, șofran, Chiron (numele unui corp ceresc în astrologie). Totodată, se crede că un desen ilustrează floarea-soarelui:
Dr. Arthur Tucker, de la Universitatea Delaware, susține că Manuscrisul lui Voynich ar fi redactat în limba nahuatl, vorbită de vecii azteci înainte de cucerirea spaniolă.
Chiar dacă Manuscrisul Voynich va fi decriptat într-o zi, asupra sa va plana în continuare misterul, rămânând unul dintre cele mai controversate documente.
Vezi mai jos documentarul despre Codul VoynichDespre manuscrisul lui Voynich și documentarul
Bibliografie:
http://ro.wikipedia.org/wiki/Manuscrisul_lui_Voynich
http://www.libertatea.ro/detalii/articol/codul-manuscrisului-voynich-a-fost-spart-483015.html
http://www.ziare.com/magazin/descoperire/manuscrisul-voynich-intre-mister-si-farsa-s-a-gasit-cheia-descifrarii-lui-1281045
http://www.clubmistic.ro/50/Misterul-manuscrisului-Voynich—alchimie-magie-sau-stiinta-extraterestra/384
reclama

Comentarii