Cutia cu nasturi - Rodica Ojog-Brașoveanu

cutia_cu_nasturi„Ferește-mă, Doamne, de prieteni, că de dușmani mă feresc singur!”- acest proverb se potrivește perfect romanului polițist Cutia cu nasturi, scris de Rodica Ojog-Brașoveanu în 1994.
Din prolog aflăm că suntem martorii unei crime. Nu știm identitatea victimei, doar exclamațiile personajelor. Totul a început cu două zile în urmă, duminică la prânz.
Familia, Gigeta, Dinu și fiul lor, Crișan, se pregătesc să plece la Snagov, unde își petrec de obicei duminicile, alături de alte două cupluri, Gioni și Nina, respectiv Dora și Nelu.
Acești oameni se cunosc de ani de zile și se consideră prieteni. Dar oare ceea ce îi unește este chiar prietenie? După primele pagini, ne dăm seama că așa zisa prietenie este doar o aparență. „Prietenia” lor înseamnă duminici și Revelioane petrecute împreună și … cam atât. În numele „prieteniei” care îi unește, Gigeta o consideră pe Nina „curvuliță de mâna a treia”, a cărei unică performanță este fosta carieră de manechin, Nina se simte amenințată de Dora, o femeie frumoasă, cu toate șansele de a-i „fura” bărbatul, pe Gioni, un adevărat „playboy”, Dora este amanta lui Dinu, soțul Gigetei, iar Gigeta este considerată caraghioasă, restul grupului distrându-se copios pe seama ei.
Ca de obicei, Rodica Ojog-Brașoveanu ne încântă cu o construcție foarte bună a personajelor.
Unul din personajele cele mai reușite este bătrânul Paulian, tatăl lui Dinu. Un adevărat domn, cult, distins și discret, care își iubește foarte mult nepotul. La rândul său, Crișan este foarte atașat de bunicul lui. Pasiunea bătrânului este colecția sa de nasturi, pe care îi aranjează în fiecare zi, obicei ce o scoate din sărite pe sora sa, Virginia. Nasturii sunt diferiți ca formă, mărime, culoare, material, fiecare având o poveste proprie. Ca și personajele, de altfel.images
Gigeta, copil unic, a fost răsfățată de părinți. Fetița de atunci a crescut, ajungând o femeie arogantă, cu o impresie „mamut” despre ea însăși. Disprețuiește lumea „vulgară” în care îi este dat să trăiască, considerându-se „unică”. Tocmai părerea nerealistă despre sine o împiedică să vadă adevărul: faptul că soțul ei, Dinu, o înșală cu prietena lor de familie, Dora. Nina o caracterizează cel mai bine invidiindu-i  puterea de a nu simți gelozia. Personajul este autentic, fiecare dintre noi întâlnind la un moment dat o Gigetă: plină de aere princiare, veșnic obosită, plictisită, lipsită de bună dispoziție și care le strică dispoziția celor din jur. În situații de criză devine isterică, trezind în ceilalți impulsul de a o strânge de gât.
Dinu este foarte diferit de soția sa, Gigeta; formează un cuplu discordant, nereușind să-ți dai seama ce i-a adus împreună. Nu numai că sunt două persoane foarte diferite, dar singurul sentiment simțit pentru celălalt este o indiferență ce se transformă treptat în ură. De fapt, Dinu n-a iubit-o niciodată pe Gigeta, și pe parcurs ne este dezvăluit secretul întemeierii acestei familii. Pe măsură ce Dinu se îndrăgostește de Dora, o detestă din ce în ce mai mult pe Gigeta.
Nina, fost manechin, este o femeie nesigură, cu 7 ani mai în vârstă decât soțul său, Gioni, pe care îl iubește foarte mult și pe care nu ar accepta să-l piardă. Aceasta este teama ei cea mai mare: că Gioni, un bărbat foarte frumos și înconjurat mereu de „admiratoare” o va înșela sau o va părăsi. De fapt, în spatele acestei obsesii se ascunde nu o mare iubire, ci o mare teamă de singurătate.
Gioni este prototipul dandy-ului, playboy-ului epocii actuale. Admirat de publicul feminin, este centrul preocupărilor soției sale, obsedată de posibilitatea de a-l pierde.
Dora este prototipul femeii frumoase, varianta feminină a lui Gioni. Este căsătorită cu Nelu, ceea ce n-o împiedică să se îndrăgostească de Dinu și să înceapă o relație clandestină cu el. Totodată, este, fără să știe, principala rivală a Ninei, care o consideră un pericol pentru căsnicia ei. Atunci când Nina află despre relația dintre Dora și Dinu, răsuflă ușurată.
Nelu este soțul Dorei, un om foarte activ, ale cărui pasiuni sunt munca și soția. Ca și Gigeta, trăiește într-o iluzie, nevăzând adevărul: este convins că are o relație model cu soția sa și nici prin cap nu-i trece că ea ar putea fi amanta lui Dinu. Este un prieten bun, fiind dispus să-i ajute pe Gigeta și Dinu atunci când află că au probleme în căsnicie.
Un personaj cheie este Ștefan Dumitrașcu. Om de afaceri căsătorit în prezent cu fiica unui diplomat, mai tânără cu 30 de ani decât el, este prototipul parvenitului: de sub stratul elegant străbate mitocănia înrădăcinată. Ce pot să vă dezvălui este că la el se află cheia misterului căsătoriei dintre Gigeta și Dinu. Cum de doi oameni atât de diferiți au format o familie? Răspunsul îl deține „nea Fane”.
Cum vor evolua aceste personaje, ce fapt teribil se va întâmpla și ce secret se va descoperi veți afla numai citind cartea. Atât am să vă spun: fiecare din acel grup de „prieteni” are un motiv pentru a ucide.

Comentarii