Hans Christian Andersen – Ceainicul (carte audio)

Hans Christian AndersenCeainicul este unul dintre basmele cele mai cunoscute ale scriitorului danez Hans Christian Andersen, alături de Crăiasa zăpezilor, Mica sirenă, Hainele cele noi ale împăratului, Fetița cu chibrituri, Degețica sau Rățușca cea urâtă. Scrierile sale au fost traduse  în peste 100 de limbi și publicate în mai multe țări. Andersen a fost celebrat de regalitate în timpul vieții pentru faptul de a fi adus bucurie copiilor europeni.
În original TheepottenCeainicul este un basm publicat în decembrie 1863, în Folkekalender for Danmark. Pe 12 decembrie 1871, opera a fost republicată în cel de al patrulea volum Fairy Tales and Stories, 1871.
După cum ne putem da seama și din titlu, personajul principal este un ceainic frumos din porțelan, foarte mândru de el. Însă cum nu totul este perfect, ceainicul nostru are un defect: capacul ciobit. Asemenea unei persoane, el este supărat din cauza acestui defect, dar pe de altă parte, se mândrește cu mânerul și trompa, calitățile sale.
La un moment dat, se întâmplă ceva ce îi va schimba întreaga existență.
Basmul este o metaforă legată de parcursul existenței umane: orice persoană are atât calități, cât și defecte; în funcție de menirea fiecăruia, defectele sunt compensate de calități. În viață intervin schimbări pe care nu le putem controla și atunci apare necesitatea de a ne adapta. Ne vom continua viața într-un mod foarte diferit de până la momentul respectiv. Apoi, lumea evoluează, totul se schimbă și dacă rămânem aceiași, vom fi înlocuiți.
Cam așa poate fi rezumat mesajul transmis de Andersen  prin intermediul basmului său. Autorul personalizează obiectele într-un mod foarte reușit, investindu-le cu trăsături, gânduri și sentimente umane.
Te-am făcut curios? Ascultă acum cartea audio Ceainicul de Hans Christian Andersen. Audiție plăcută! Cărțile sunt înregistrate de către voluntarii Cartiaudio.eu

Comentarii