Personaje celebre și apariția lor

Există personaje din cărți celebre atât de cunoscute, încât nu ne putem imagina literatura fără ele. Prezența lor ni se pare atât de firească, încât nici nu ne mai întrebăm cum au luat naștere.
Cum ar fi romanele polițiste fără Poirot, Miss Marple sau Minerva Tutovan? Cu siguranță ar fi trebuit rescrise. Deci n-ar mai fi ele.
Dar haideți să vedem cum au luat naștere unele dintre personajele fără de care nu ne-am putea imagina literatura:
POIROTHercule Poirot: nu cred că există cititor în această lume care să nu fi auzit măcar în trecere de excentricul detectiv belgian, cu celebra sa mustață și capul în formă de ou. Unii critici spun că prin intermediul personajului, Agatha Christie ironizează obiceiurile conservatoare ale  englezilor și frica lor de străini. Astfel, în multe romane, Poirot evită ceaiul, neînțelegând acest obicei englezesc. De asemenea, personajele englezești își exprimă de mai multe ori neîncrederea în străini.
Deși cu toții îl știm, puțini cunosc modul în care acest personaj a fost creat. Unele voci susțin că ar fi fost inspirat de alt detectiv. Această ipoteză a fost folosită într-un serial polițist spaniol, Gran Hotel, unde acțiunea se petrece la începutul anilor 1900, iar unul dintre personaje este un detectiv cu mustață ce ne amintește de celebrul Poirot. La un moment dat, își face apariția o englezoaică de 14 ani, pasionată de elucidarea misterelor și a crimelor, care nu pierde ocazia de a se afla în preajma detectivului. Astfel, ne este sugerată ideea că acea fată ar fi fost Agatha Christie în adolescență, iar acel detectiv, cel care a inspirat-o în creionarea lui Hercule Poirot.
Adevărul pare să fie, însă, altul: în Agatha Christie: Misterul celor 11 zileo carte despre viața autoarei, scrisă de Jared Cade, este precizat faptul că Hercule Poirot a fost inspirat de unul dintre refugiații belgieni din timpul Primului Război Mondial, un omuleț cu un cap în formă de ou. În acele timpuri, simpatia față de belgieni era considerată un act patriotic, mulți dintre ei căutând refugiu și protecție în Anglia.
MARPLEMiss Marple: simpatica bătrânică a cărei pasiune este rezolvarea misterelor are și ea un corespondent în realitate. Faptul că literatura anglo-saxonă abundă în domnișoare bătrâne este aproape un clișeu, iar Miss Marple este un asemenea exemplar de personaj. Bătrânica locuiește de o viață în Saint Mary Mead, un sătuc pitoresc și este pasionată de tricotat și descifrat mistere. Stilul ei de rezolvare a enigmelor se bazează pe logică și pe comparație; astfel, ea realizează paralele între anumite personaje, fapt care o ajută foarte mult în deducții.
Se pare că sursa de inspirație în crearea lui Miss Marple a fost una dintre mătușile autoarei.
După ce am discutat despre personajele Agathei Christie, propun să trecem pe terenul altei doamne a literaturii polițiste, Rodica Ojog-Brașoveanu.
CIANURADoamna Brașoveanu a declarat de mai multe ori că personajele sale sunt inspirate din realitate, mai exact, din persoane din viața ei. A precizat chiar și faptul că unele cunoștințe s-au supărat văzându-se reflectate în romane. De asemenea, autoarea a adunat în unele personaje mai multe trăsături ale unor persoane diferite. Un astfel de exemplu este îndrăgita Melania Lupu, personajul preferat al multor cititori. Conform spuselor scriitoarei, Melania este un amestec de trăsături aparținând mai multor persoane întâlnite de-a lungul vieții.
Minerva Tutovan este inspirată tot dintr-o persoană reală, autoarea declarând: „Seamănă cu o persoană pe care am cunoscut-o. Era tot profesoară de matematică.”
O altă curiozitate este faptul că doamna Brașoveanu mergea în cluburi în căutare de „material” pentru viitoarele ei scrieri: observa comportamentul celor din club, pe care îl integra în paginile de roman.
Tu ai personaje literare preferate? Știi cum au luat naștere?

Comentarii