Hans Christian Andersen – În curtea rațelorHans Christian Andersen - În curtea rațelor

Titlu: În curtea rațelor

Autor: Hans Christian Andersen

CategorieCărți pentru copii

Carte online: Da – audio

Prezentare:

În curtea rațelor de Hans Christian Andersen este o alegorie a lumii în care trăim, indiferent de perioadă sau de localizarea geografică. Autorul nu se dezminte de la stilul său, folosind și în această poveste personificarea ca figură de stil.
Astfel, curtea rațelor este o metaforă pentru orice grup social, în care aparent toată lumea se înțelege bine, dar în care își fac apariția bârfele, ipocrizia, intrigile.
Ca mai toate poveștile lui Andersen, În curtea rațelor este mai mult decât un simplu basm pentru copii; este o radiografie a lumii dure în care trăim, unde așa zișii „prieteni” te invidiază, te bârfesc, iar dacă ți-ar face rău, n-ar avea remușcări, fiind preocupați doar să-și păstreze imaginea nepătată.
În poveste este vorba, după cum probabil v-ați dat seama din titlu, de niște păsări nevoite să conviețuiască într-o curte. Ca în orice mediu social, păsările se împart în grupulețe, bârfindu-se între ele. Însă invidia și bârfele sunt acoperite de o mască: ipocrizia.
Una din păsări moare strivită din greșeală de o rață. Celelalte se întrec în a-și manifesta regretele și în a afirma cât de dragă le era. De fapt, ele o invidiaseră și o bârfiseră în timpul vieții, iar cea vinovată de moartea ei nu își asumă responsabilitatea, ascunzând fapta și chiar aruncând-o în spatele altcuiva.
Fragmentul în care toate păsările o plâng pe cea dispărută, scoțând în evidență cât era de valoroasă și cât de mult o prețuiau este, parcă, desprins din realitate: de multe ori la înmormântări vedem persoane distanțate de cel decedat, care în mod miraculos își descoperă o afinitate față de acesta.
Dacă vreți o lecție de viață despre natura umană, în care sunt ironizate ipocrizia, tendința oamenilor de a se bârfi, critica și invidia între ei, În curtea rațelor este o alegere potrivită. O lectură/ audiție care îi poate pregăti pe cei mici pentru răutățile lumii în care trăim.

Mai multe cărți

Recomandă acum cartea pe social media.
Ai citit-o? Scrie o recenzie a cărții.

Comentarii