Hans Christian Andersen – Rățușca cea urâtă (carte audio)


Ratusca cea urataRățușca cea urâtă este alt basm moralizator scris de Hans Christian Andersen. Este vorba, așa cum ne putem da seama ușor din titlu, de o rățușcă diferită de surorile ei: mai mare și mai urâtă, ea a ieșit dintr-un ou mai mare decât celelalte. Ajunsă în curtea rațelor, toți o persecută din cauza aspectului său fizic. Într-o zi, după multe umilințe îndurate, ea cunoaște câteva lebede. Neavând nimic de pierdut, se îndreaptă spre ele, așteptându-se să fie bătută sau omorâtă.
Însă nu mică îi este mirarea când se vede reflectată în apă: nu mai era o rățușcă urâtă, ci o lebădă frumoasă. Nici vorbă de agresivitate din partea lebedelor, acestea acceptând-o imediat printre ele. De fapt, rățușca era un boboc de lebădă clocit de o rață și pentru că nu semăna cu rațele, acestea o considerau urâtă.
Din poveste se pot desprinde mai multe concluzii moralizatoare:
- Să nu-i judecăm pe ceilalți în funcție de aspectul fizic sau de faptul că sunt diferiți de noi; mai ales copiii vor învăța acest lucru, aflând că există calități mai importante decât aspectul fizic; vor învăța să nu se împiedice de prejudecăți, să nu se oprească la aparență și să caute esența.
- De multe ori se întâmplă ca străinii să te aprecieze și să te ajute, în timp ce apropiații îți întorc spatele. Așa s-a întâmplat și cu rățușca: în timp ce rațele au condamnat-o pentru urâțenia ei, persecutând-o, lebedele s-au dovedit primitoare, adoptând-o.
- Să nu ne pierdem încrederea în noi, influențându-ne părerea și comportamentul celor din jur; chiar dacă nu suntem iubiți de unele persoane, există altele capabile să ne iubească și să ne aprecieze adevărata valoare. Din nou basmul este bun pentru copii: atunci când vor trăi primele dezamăgiri și umilințe, se vor gândi la basm și nu se vor lăsa doborâți.
- Poate că nu ne putem adapta la un mediu anume, aceasta nu înseamnă că în altă parte ne vom integra fără probleme.
Așadar, nu judecați după aparențe și audiție plăcută! Cărțile sunt înregistrate de către voluntarii cartiaudio.eu

Comentarii