Agatha Christie - Petrecerea de Halloween (recenzie)

Titlu: Petrecerea de Halloween

Autor: Agatha Christie
Editura: Rao
Notă: ☆☆☆☆☆
Categorie: Beletristică, Cărți polițiste
Reduceri: DA

Carte online: NU

Prezentare:

Încă un sfârșit de octombrie, încă un Halloween… Deja vedem prin magazine dovleci, costume de vrăjitoare, pălării țuguiate, iar pe stradă afișe cu spectacole având tematica „Halloween” (deși după vremea din ultimele zile ai zice că ne pregătim de Crăciun).
În ultimii ani, cu ocazia Halloween-ului se organizează petreceri în cluburi, la care e musai să vii îmbrăcat într-un costum cât mai „de speriat”, la propriu și la figurat: de vrăjitoare, drac sau dacă ești mai creativ, deghizat în vreun personaj dintr-un film horror.
Dacă vă gândiți să părăsiți articolul, crezând că e încă un clișeu care militează pentru Halloween, nu o faceți pentru că vă înșelați! Nu sunt fan Halloween, nu mă îmbrac în drac, vrăjitoare sau mai știu eu ce și nici nu cumpăr dovleci pentru a sărbători. Însă faptul că nu am o părere tocmai bună despre această sărbătoare dată cu copy paste la noi nu înseamnă că nu apreciez cărțile reușite legate de ea.
O astfel de carte este, ați ghicit, Petrecerea de Halloween, de Agatha Christie. Nu, autoarea nu și-a schimbat stilul, doar acțiunea se petrece de Halloween și fără a-și propune acest lucru, ne prezintă în linii mari unele tradiții de Halloween.
Așadar, v-o recomand indiferent dacă sunteți sau nu fani Halloween; în primul caz, vă va face plăcere un roman al cărui acțiune se petrece de Halloween și să citiți, chiar și tangențial, despre tradițiile acestei sărbători. Dacă faceți parte din cea de-a doua categorie, vă veți bucura oricum de acțiune, pentru că nu este strâns legată de sărbătoare.
După această lungă introducere, să vedem, totuși, despre ce e vorba în roman:
Într-un sat pitoresc din Anglia, se organizează o petrecere de Halloween pentru copii. Nu o petrecere despre care vorbeam în introducerea de mai sus, ci un fel de banchet cum se făcea pe vremuri la școală, la ora de engleză: cu mere într-un lighean cu apă, costume mai mult sau mai puțin fistichii și alte tradiții de Halloween. Serbarea se organiza în casa unei văduve, fiind prezenți atât copiii, cât și părinții acestora. Printre invitați se numără și o cunoscută scriitoare de romane polițiste, Ariadne Oliver.
Totul decurge frumos, petrecerea este un succes, însă sfârșitul pare demn de un film de groază, că tot era Halloween-ul: după ce pleacă aproape toți invitații, organizatoarele încep să strângă urmele petrecerii; în camera unde se făcuse „exercițiul” culesului merelor din ligheanul cu apă, a fost găsit cadavrul uneia dintre fetițele prezente la petrecere. Cel mai probabil fusese înecată, ucigașul ținându-i capul în ligheanul cu apă până ce ea și-a pierdut răsuflarea. Totul indica faptul că a fost vorba de o crimă: apa împrăștiată peste tot, deranjul făcut.
Cine și de ce ar omorî o fetiță aparent nevinovată? Unul dintre motivele posibile ne este dezvăluit chiar înaintea săvârșirii crimei: pe când se realizau pregătirile de petrecere, fata le-a spus celor din jur că mai de mult văzuse o crimă. Întrebată de ce nu a mărturisit atunci, ea a spus că pe moment nu și-a dat seama că era vorba de o crimă. Însă mărturisirea fetei nu a fost luată în serios, fiind cunoscut faptul că ea mințea foarte des cu astfel de lucruri pentru a atrage atenția. Aceasta era una din trăsăturile ei: povestea lucruri ieșite din comun, chiar neadevărate, pentru a se face remarcată.
Anchetatorii se confruntă cu mai multe ipoteze: o fi spus fata adevărul, iar criminalul a auzit-o și a hotărât s-o readucă la tăcere printr-o metodă radicală? O fi mințit, pentru a ieși în evidență, dar chiar se petrecuse o crimă, și făptuitorul s-a simțit vexat? Alt motiv, necunoscut?
Veți afla răspunsurile urmându-i în anchetă pe celebrul detectiv Hercule Poirot și pe scriitoarea de romane polițiste Ariadne Oliver, prezentă la acea petrecere.
Așadar, când veți fi întrebați „Tu ce faci de Halloween?”, fiți în trend și răspundeți: „Mă apuc de Petrecerea de Halloween. De carte, desigur.
Lectură (sau petrecere) plăcută!

Despre autor poți citi aici.

Mai multe cărți

Recomandă acum cartea pe social media.
Ai citit-o? Scrie o recenzie a cărții.

Comentarii