Amza Pellea – Să rîdem cu nea Mărin

sa-ridem-cu-nea-marin_1_fullsizeTitlu: Să rîdem cu nea Mărin
Autor: Amza Pellea
Editura: Humanitas
Categorie: Schițe umoristice
Reduceri: DA CUMPĂR ACUM
Carte online: NU
Prezentare: 

Încă nu s-au stins ecourile Târgului de Carte Gaudeamus, desfășurat la București între 19 și 23 noiembrie. Lume multă, înghesuită la stand-urile de cărți, unii au cumpărat, alții doar s-au uitat și destui prezenți la lansările de carte.
Una dintre cărțile lansate la acest eveniment a fost și Să rîdem cu Nea Mărin, scrisă de talentatul actor Amza Pellea. Nu mă corectați, am scris intenționat cu „î” din „i”, chiar așa este ortografia din titlu.
O carte specială, întrucât a fost lansată la mulți ani după moartea actorului. Este, de fapt, o reeditare a unui volum publicat în 1973, însă cartea lansată în 2014 conține schițe ce nu au mai fost publicate până acum. Pentru că ele provin din manuscrisele lui Amza Pellea, pe care actrițaOana Pellea, fiica sa, le-a redescoperit anul acesta, de Paște, după cum chiar dumneaei specifică în prefața cărții: „De Paşti 2014 am deschis manuscrisele lui. Cu emoţie, chiar cu teamă. Teamă că amintirile mă vor întrista, că vor răscoli dorul, că vor învârti lama de cuţit în rana nevindecată a lipsei lui… Dorul a rămas dor, dar m-am trezit că râd în hohote, că râd cu lacrimi citind isprăvile lui Nea Mărin… şi din nou, ca în tinereţe, îmi era teamă că voi ajunge la finalul poveştii.” [1]
Cartea începe cu o prefață emoționantă scrisă de fiica autorului, care a avut minunata inițiativă de a publica manuscrisele tatălui său. În rest, găsim schițele pe care însuși Amza Pellea le-a scris. Cum spune și fiica sa, puțini știu că el era autorul schițelor ce au încântat atâția oameni. Alt lucru mai puțin cunoscut este că personajul Nea Mărin este un omagiu adus de actor unui unchi de-al său, mort pe front. Unchiul se numea tot „Mărin” și soția sa, „Veta”.
Însă această recenzie nu este dedicată numai celor care îl cunosc pe Nea Mărin. O recomand și celor care nu știu mare lucru despre el.
Chiar eu făceam, până nu de mult, parte din această ultimă categorie. Auzisem de Amza Pellea și urmărisem filmul Nea Mărin Miliardar, la care am căzut pe jos la propriu de râs, dar nu știam mai nimic despre schițele sale. Născută la câțiva ani după moartea actorului și trăind într-o societate în care operele sale nu se promovează aproape deloc, nu am avut tangență cu schițele lui. Până când l-am auzit pe un unchi de-al meu vorbind cu părinții mei despre Nea Mărin. Intrigată, am întrebat despre ce era vorba. „E, tu n-ai cum să știi, ești mică” mi-a răspuns unchiul meu. Bineînțeles că am fost și mai intrigată și am întrebat mai multe până când am aflat că era vorba de schițele sale difuzate de obicei de Revelion înainte de `89.
Cum am ajuns acasă, m-am documentat și mai serios, căutând toate schițele lui pe You Tube. Oameni buni, am râs în hohote! Un umor rar întâlnit în zilele noastre, plin de situații de necrezut și presărat cu regionalisme oltenești.
Nea Mărin și farmicile; Nea Mărin și cinemotografu; Nea Mărin și tomobilu; Nea Mărin, Sucă și geamandanu și mai multe schițe cu ocazia Revelioanelor sunt câteva dintre poveștile pline de haz cuprinse în această carte, plus un mic glosar de regionalisme, dacă întâmpinați dificultăți în înțelegerea graiului oltenesc al lui Amza Pellea.
Un material plin de farmec, perfect de parcurs după o zi neplăcută. Garantez că orice stare iritabilă sau ușor depresivă va dispărea, transformându-se într-o dispoziție cel puțin ludică. Singurele efecte secundare pot fi apariția durerilor de burtă sau răgușirea din cauza râsului. Atenție! Se poate ca vecinii să fie deranjați de intensitatea hototelor (de râs, bineînțeles), dar dacă le veți da și lor să citească, le va trece supărarea și vor zâmbi la rândul lor.
Sper că v-am convins să-l citiți pe Amza Pellea, pentru că merită. Rezervați-vă o țâră de timp pentru râs!

Mai multe cărți

Recomandă acum cartea pe social media.
Ai citit-o? Scrie o recenzie a cărții.

Dă-i o cafea (1 Generos până acum)

Comentarii