Hans Christian Andersen – Fetița cu chibrituri

fetita-chibrituri-hans-122445Titlu: Fetița cu chibrituri
Autor: Hans Christian Andersen
CategorieCărți copii
Reduceri: DA  CUMPĂR ACUM
Carte online: DA Audio și Video DESCARCĂ ACUM sau VEZI VIDEO
Prezentare: 

Fetița cu chibrituri este cel mai trist basm al lui Hans Christian Andersen. Cu toate acestea, este și unul dintre cele mai frumoase.
În noaptea Anului Nou, o fetiță săracă rătăcește pe străzi încercând să vândă cutii cu chibrituri. Însă nu are succes și îi era frică să se întoarcă așa acasă, deoarece tatăl său o bătea dacă nu vindea nimic. Înfrigurată, înfometată și desculță, fetița se așează între două case și aprinde un chibrit pentru a se încălzi. O dată cu aprinderea chibritului, ea începe să viseze cu ochii deschiși: îi apar în față pe rând o sobă, o masă îmbelșugată, un pom de Crăciun împodobit cu multe lumânări. Însă toate aceste viziuni dispar o dată cu stingerea chibritelor. La un moment dat, vede o stea căzătoare pe cer și își aduce aminte de ceea ce i-a spus odată bunica sa, care murise: atunci când vezi o stea căzătoare pe cer, cineva moare. Aprinzând alt chibrit, o „vede” chiar pe bunica sa; pentru a nu pierde viziunea, fetița aprinde toate chibriturile din cutie și o roagă pe bunică s-o ia cu ea. Atunci cele două „pleacă” împreună, părăsind această lume.
A doua zi, trecătorii găsesc cadavrul fetiței, înconjurat de o mulțime de chibrituri stinse; murise de frig la propriu.
Povestea este una tristă, atât pentru noi cât și pentru copii, însă ne determină să reflectăm serios la viață: inevitabil ne gândim cât suntem de norocoși având un acoperiș deasupra capului și mâncare pe masă. Lucruri care ni se par firești, pe care nici nu le observăm, dar care pentru alții sunt un lux. În timp ce noi nu știm cum vom petrece sărbatorile, există oameni pentru care supraviețuirea în sine este o problemă.
Unii vor spune că povestea este tristă pentru un copil. Au dreptate, dar în același timp ei pot învăța multe: vor afla că există și această latură a lumii, că nu totul e veselie și că există copii mult mai defavorizați decât ei. Astfel, nu vor fi șocați mai târziu, când se vor întâlni în realitate cu asemenea aspecte.
Fetița cu chibrituri este un basm valoros pentru faptul că ne invită să reflectăm la aspecte importante ale vieții; este mai mult decât o simplă poveste. Poți asculta basmul online în format audio .mp3 sau poți vedea video-ul.

Mai multe cărți

Recomandă acum cartea pe social media.
Ai citit-o? Scrie o recenzie a cărții.

Dă-i o cafea

Comentarii