Hans Christian Andersen – Hainele cele noi ale împăratului

hainele imparatuluiTitlu: Hainele cele noi ale împăratului
Autor: Hans Christian Andersen
Categorie: Cărți copii
Carte online: DA – audio

Prezentare: 

Hainele cele noi ale împăratului este una dintre cele mai reușite și cunoscute opere ale lui Hans Christian Andersen.
Deși povestea a fost scrisă în secolul al-XIX-lea, este incredibil de actuală, tratând un subiect ce se regăsește în orice perioadă istorică. Cu puțină imaginație, putem „transporta” acțiunea în zilele noastre, când multe persoane se limitează la aparență și nu la esență, considerând mai importante hainele de firmă decât caracterul unui om.
Personajul principal din poveste este un împărat pasionat de hainele sale și preocupat mai degrabă de modul cum se îmbracă decât de obligațiile față de popor. Într-o zi, sosesc la Curte doi croitori inediți: conform spuselor acestora, hainele create de ei sunt vizibile doar pentru cei inteligenți și potriviți pentru funcția pe care o ocupă; hainele nu pot fi văzute de cei „proști” și nepotriviți pentru funcția lor. Așa să fie oare sau cei doi croitori mint? Răspunsul îl veți afla din cartea audio Hainele cele noi ale împăratului, potrivită nu numai pentru cei mici; este mai mult decât un basm pentru copii, este o lecție de viață pentru mulți dintre noi.
Prin umorul său, autorul ne transmite un mesaj moralizator și foarte util, învățându-ne să nu fim superficiali, să nu judecăm după aparențe și să nu ne încredem mai mult în judecata altora decât în a noastră. Hainele cele noi ale împăratului este o satiră la adresa celor ce se lasă influențați de cei din jur, temându-se să facă notă discordantă. Prin mesajul său, opera ne îndeamnă să fim încrezători în ceea ce vedem, să nu ne fie frică să gândim de unii singuri, să nu preluăm necritic opiniile altora atunci când noi credem altceva și nu în ultimul rând, să ne păstrăm sinceritatea și spontaneitatea din copilărie.
Așadar, dacă doriți să vă ghidați copiii după aceste principii, oferiți-le această poveste. Însă ea nu este numai pentru copii; este o lecție bună la orice vârstă.
Acestea fiind spuse, vă urez audiție plăcută!

Mai multe cărți

Recomandă acum cartea pe social media.
Ai citit-o? Scrie o recenzie a cărții.

Comentarii