Mihai Eminescu – Luceafărul

Titlu: Luceafărul
Autor: Mihai Eminescu
Editura: Simplu
CategorieCărți poezii
Online: DA – Audio și Text
Prezentare: 

Cine nu-și amintește de capodopera lui Mihai Eminescu? Luceafărul îmi aduce aminte de liceu, de Bac. Probabil că multora dintre cititori le evocă aceleași timpuri. Când învățam pentru Bac, repetând de o grămadă de ori interpretările criticilor, cerute de programa școlară.
Toată perioada școlară am fost obișnuiți așa: să învățăm comentariile criticilor, fără a gândi pe cont propriu. Vă propun ceva: haideți să mai ascultăm o dată această poezie și să-i dăm propria interpretare, lăsând în urmă ceea ce am învățat. Să ne imaginăm că nu știm nimic despreLuceafărul, că nu am avut-o de învățat pentru Bac și să facem abstracție de comentariile pe care a trebuit să le memorăm în liceu.
De fapt, Luceafărul este un poem, situându-se la granița dintre genurile liric și epic. Vorbește despre iubire, dar are și o temă filozofică. Autorul s-a inspirat, în crearea lui, din două basme: „Fata din grădina de aur” și „Miron și frumoasa fără corp”. Dar sunt convinsă că știți aceste lucruri, cuvintele mele reverberându-vă în minte ca un ecou al lecțiilor învățate pentru ora de română.
Nu vă faceți griji, nu intenționez să vă plictisesc cu aceleași informații și comentarii pe care le puteți găsi oriunde pe Internet și pe care cel mai probabil le cunoașteți.
Știu că nu e ușor să parcurgeți cele 98 de strofe, dar ascultarea lor nu vă va lua nici 20 minute. Haideți să ascultăm poemul făcând abstracție de clișeele cunoscute și dacă doriți, lăsați într-un comentariu propria interpretare. Audiție și lectură plăcută!

Mai multe cărți Recomandă acum poemul pe social media.

Luceafărul de Mihai Eminescu în varianta audio.
Luceafărul de Mihai Eminescu în varianta electronică text.

Comentarii