HOTELURI, PENSIUNI SAU AMÂNDOUĂ?

Rodica Ojog-Brașoveanu spunea într-un interviu că i-ar plăcea să locuiască permanent într-un hotel. Cred și eu, probabil mulți ar prefera, mai ales dacă este un hotel de 5 stele. Acum problema este dacă ne permitem să locuim permanent într-un hotel, cu atât mai mult cu cât acesta este de 5 stele.
Unii spun că din contră, mult mai bine este acasă, că hotelurile, oricât de luxoase ar fi, sunt impersonale. Adevărul este undeva la mijloc: pentru a ne plăcea să locuim într-un hotel, măcar să merite! Adică să ni se ofere tot confortul, să nu ne simțim incomod, să fie camera spațioasă, în câteva cuvinte, să ne simțim bine între acei pereți. Dacă nu ne simțim bine în acel hotel, mai bine alegem varianta „acasă”. Principalul avantaj în ceea ce privește o ipotetică locuire permanentă într-un hotel este faptul că suntem scutiți de treabă: nu trebuie să spălăm, să facem curat, să facem paturile, să ordonăm lucrurile; personalul hotelului face asta pentru noi: cearșafurile și prosoapele sunt schimbate cu regularitate, paturile sunt făcute, totul este pus în ordine fără a fi nevoie să mișcăm un deget.
Când spun „hotel”, mă gândesc la „Hotel Bertram” de Agatha Christie sau la „Rebecca” de Daphne du Maurier, unde acțiunea începe într-o vacanță, într-un hotel. Cuvântul îmi evocă și filme în care acțiunea s-a petrecut într-un hotel: „Shining” sau „Gran Hotel”. Nu de puține ori, hotelurile în care eram cazată îmi stimulau imaginația, gândindu-mă cum ar fi dacă ar începe să se petreacă lucruri precum în „Shining”. Mă mai gândesc la vacanță, la peisaje însorite. Probabil multe persoane asociază hotelurile cu vacanța, pentru că de cele mai multe ori stăm la hotel atunci când mergem în vacanță. Hotel sau pensiune.
Cei care consideră că hotelurile sunt impersonale pot opta pentru pensiuni. Se întâlnesc mai ales în locurile pitorești și atmosfera este diferită de cea a unui hotel. Lumea este mai degajată, sunt mai multe activități comune, poți relaționa cu alți oaspeți și cu patronii pensiunii. Deci pentru cei mai sociabili, cărora le place să relaționeze și să lege prietenii într-o vacanță, pensiunile sunt opțiuni mai potrivite decât hotelurile. Plus că de regulă, prețul pentru cazarea la pensiune este mai scăzut decât în cazul hotelului. Ca și în cazul unui hotel, condițiile sunt foarte importante. Pentru o vacanță reușită, este necesar confortul, indiferent dacă ne cazăm la hotel sau la pensiune.
Pensiunile îmi aduc aminte de un roman scris de Rodica Ojog-Brașoveanu, de fapt primul său roman poilițist, „Moartea semnează indescifrabil”. De ce? Pentru că acțiunea se petrece la o pensiune de la munte. Aer curat, peisaje frumoase, odihnă… Și bineînțeles, crimă.pensiune
Dar nu vă impacientați, este puțin probabil ca hotelurile și pensiunile la care vă cazați să fie scenele unor astfel de… incidente. Și cum vacanța bate la ușă, ar trebui să ne gândim ce preferăm: hoteluri sau pensiuni.
Să vă spun eu? Prefer hotelurile, dar depinde de situație, există regiuni în care pensiunile sunt foarte drăguțe, cu oameni ospitalieri și mâncare delicioasă. De ce de regulă prefer hotelurile? Pentru că nu sunt prea sociabilă, de regulă nu caut neapărat să relaționez într-o vacanță și chiar dacă unora hotelurile li se par impersonale și aseptice, mie tocmai asta îmi place: impersonalitatea lor. Și nu în ultimul rând, îmi stimulează imaginația: închid ochii și mă visez ori în Hotel Bertram, ori în luxosul hotel din „Rebecca”, ori în… „Shining”: „Here’s Johnny!”
Voi ce preferați? Hoteluri sau pensiuni?
Scris de Sorina Ciocârlan. Credit foto: ziuaveche.ro și turism.bzi.ro

Comentarii