Leapșa: First Date with a Book

Eva Anca știe că îmi plac tag-urile și m-a provocat încă la unul. Ca de obicei, va fi greu să aleg o singură carte din atâtea. Sunt sigură că la fiecare întrebare există alte cărți din categoria respectivă, dar voi răspunde cu ce îmi vine în minte.
 1. Întâlnire ciudată – o carte în care s-a simțit ceva. Nu a fost o carte rea, dar nu a avut acea pasiune pentru tine.
Primul volum din „Urzeala tronurilor”. Primul și ultimul citit, n-am avut curiozitatea să merg mai departe cu celelalte cărți din serie. Poate într-o bună zi, dar sunt atâtea cărți pe lista mea, încât continuarea seriei nu este o prioritate pentru mine. Nu pot spune că nu mi-a plăcut deloc, e o carte OK, dar cam atât. În ciuda popularității, nu m-a prins microbul și nu cred că mă va prinde vreodată. Nu e genul meu. 
 1. Întâlnire ieftină – o carte care s-a transformat în ceva mai puțin decât te-ai fi așteptat.
Of, aici, din păcate, sunt multe. Să spunem „Parcul Gorki”. Mă așteptam să fie altfel, însă nu prea s-a pliat pe gusturile mele. 
 1. O întâlnire bine-pregătită – mai bună decât te-ai fi așteptat.
Seria „Instrumente mortale”, de Cassandra Clare. Chiar nu mă așteptam să mă prindă. Eu nu prea mă înnebunesc după fantasy-uri. Credeam că e ceva superficial cu vampiri, vârcolaci și așa mai departe, însă am fost surprinsă să descopăr o carte (de fapt o serie) cu substanță, cu mesaj. 
 1. Fierbinte, dar proastă – o carte drăguță, dar nu așa de mișto pe interior
Nu prea stiu ce să zic aici... Mie îmi plac cărțile cu substanță, cu mesaj ascuns în spatele acțiunii, așa că nu prea citesc cărți superficiale. Iar dacă citesc, dau delete, nici nu mai îmi amintesc de ele :)). Să zicem „Cabaret Biarritz”. N-a fost o carte rea, subiectul e interesant, însă stilul e destul de derutant. Și nu pot spune că văd vreun mesaj anume.
Alta ar fi „Love & Gelato”. Nu mă înțelegeți greșit, mi-a plăcut foarte mult, am râs în hohote, chiar m-a făcut să mă simt bine. Am devorat-o, însă e o carte ușurică, drăguță și cam atât. Pe de altă parte, dacă ar fi fost mai serioasă, nu ar mai fi avut același farmec.
 1. Blind date – o carte pe care ai citit-o fără să știi nimic despre ea
„Așteptându-l pe Bojangles”. Am pornit la drum fără să am nicio idee despre ea și am fost foarte plăcut surprinsă. 
 1. Întâlnire pe fugă – o carte pe care ai citit-o foarte repede
„Jurnalul secret al Laurei Palmer”, „Numele meu este Lucy Barton”... Cărți pe care le-am citit foarte repede, într-o zi, două. La această categorie sunt mai multe titluri, eu citesc de regulă repede, se lipește cartea de mine și când chiar mi se pune pata... devine ca un drog, iau cartea cu mine peste tot și citesc câte un fragment de câte ori am ocazia. Adicție literară! 
 1. Revenirea – o carte pe care ai citit-o după un book-hangover și aceasta a ruinat cartea pentru tine
Book-hangover? Ce-i aia? Ruinat? Nu sună mai bine „distrus”, „stricat”? Aici n-am nimic cu tine, Eva, știu că nu tu ai formulat întrebările, de fapt n-am nimic cu nimeni, e o întrebare generală, retorică: de ce ne englezim atât de mult? De ce preluăm termenii direct din engleză sau îi traducem fără adaptare, păstrând aceeași formă? 
Bun, ca să revin la întrebare, nu prea am idee ce e „book-hangover”, dar am căutat ceva pe net și din câte am înțeles, e atunci când sub impresia unei cărți anume, ai așteptări mari de la restul cărților scrise de același autor. Am înțeles corect? 
Dacă e așa, „Ucigașul”, de Patricia Melo, e răspunsul în cazul meu. Mi-a plăcut „Elogiul minciunii”, o carte haioasă, cu mesaj și substanță. Mă așteptam chiar la mai mult de la „Ucigașul”, vorba aia, roman polițist, a luat și nu știu ce premiu. O porcărie, nici n-am terminat-o! N-am putut să citesc așa ceva, simțeam că-mi intră toți neuronii în moarte clinică și nu-mi venea să cred că e vorba de aceeași autoare. 
 1. Întâlnirea pentru care ești excesiv de entuziasmată – o carte pe care ai simțit-o că încearcă prea mult
„Eu împotriva mea”, de Daniel Botea. N-ar fi rea cartea, dar mi se pare că nu știe ce vrea. Încearcă să acopere cât mai mult, se duce în toate direcțiile și te zăpăcește. Cel puțin pe mine. Recunosc că am o problemă atunci când cărțile n-au o structură. Fiind în zodia Fecioarei, îmi place să fie totul bine organizat și logic, ca în romanele Agathei Christie. Când vii cu o carte d-asta mă bulverersezi puțin. 
Așa mai pățesc cu o carte pe care o citesc acum, „Acolo unde îmi bate inima” (recenzia în curând). La fel, tratează prea multe subiecte deodată, prea multe planuri și întâmplări la un loc.
 1. Întâlnirea perfectă – cartea care a făcut totul perfect pentru tine
Eeee, aici am atât de mult de spus!... Harry Potter, evident :)). Sau orice roman polițist de Rodica Ojog-Brașoveanu sau Agatha Christie. Astea sunt obsesiile mele literare :))
 1. Întâlnirea umilitoare – o carte de care te rușinezi dacă recunoști că ți-a plăcut / te rușinezi dacă ești văzut în public pentru cine știe ce motiv
Păi din moment ce mă rușinez cu ea, de ce crezi că i-aș dezvălui numele aici? :)))) Glumesc, nu prea am astfel de cărți. Bună, rea, de obicei nu mă rușinez că îmi place o carte. 
A, poate nu m-aș afișa în public cu un manual de ucis :)))))))))))) Glumesc, nu sunt atât de psihopată, doar par când fac glume mai mult sau mai puțin acceptabile :)))))))))))))). 
Cam atât pentru azi. Provoc mai departe pe Mili și Cosmin.
P.S.: Sper că nu v-am șocat :)))

Comentarii

 1. Sorina, de socat nu pot spune chiar ca m-ai socat, cred ca "te cunosc" deja suficient cat sa nu mai fiu socata. :))) Dar sa stii ca m-ai facut sa rad la ultima intrebare. Si chiar mi-au placut raspunsurile tale. Multumesc ca ai acceptat provocarea.

  RăspundețiȘtergere

Trimiteți un comentariu