Recomandări filme horror: Precum în iad, așa și pe pământ


                                               

„Oprește-te! Aici este imperiul morții!”
Titlu original: As above, so below
Anul apariției: 2014
Țara de origine: SUA
Regizor: John Erick Dowdle
Genul: horror/thriller

Am aflat despre „As above, so below” de la prietena mea, Alina, atunci când „dezbăteam” filmele de Halloween. Credeam că am văzut toate felurile de filme horror. Ei bine, m-am înșelat. „As above, so below” nu este un horror tipic, cu fantome, strigoi, demoni sau alte ființe supranaturale. Aș spune că singurii demoni prezenți aici sunt cei interiori. Tocmai aceasta mi-a plăcut la el: nu este clișeic. L-am perceput ca fiind mai mult thriller psihologic decât horror, deși are elemente care îl plasează clar și în acea categorie.
Filmul speculează foarte mult conștiința umană, cele mai înfricoșătoare lucruri fiind generate de temerile și secretele noastre.
Scarlett (Perdita Weeks) este o tânără pasionată de arheologie, ce are un țel în viață: să continue cercetările tatălui său, și anume căutarea pietrei filosofale. În memoria tatălui său, își însușește visul acestuia și face tot posibilul pentru a-l îndeplini, asumându-și orice riscuri, inclusiv cel de a fi prinsă și ucisă în Siria.
În urma calculelor sale, află că piatra filosofală este ascunsă în… catacombele Parisului. Cu ajutorul unui tip poreclit Papillon (François Civil), care cunoaște foarte bine acea parte a Orașului Luminii, un fel de ghid neoficial, și cu alte câteva persoane, pătrunde în catacombe, hotărâtă să descopere secretul pietrei filosofale. Cu ce se întâlnesc acolo nu vreți să știți! Sau da? Eu știu un singur lucru: nici înainte nu țineam neapărat să vizitez catacombele Parisului, însă acum sigur nu o să calc în veci pe acolo!
Lucruri inexplicabile se întâmplă, vizitatorii se blochează, se rătăcesc, ajung în același loc de mai multe ori, astfel încât ai impresia că li se joacă o farsă, că cineva, undeva, râde de ei și de încercările lor de a rămâne în viață. Intră cu scopul de a găsi piatra filosofală, însă pe măsură ce înaintează, nu-și mai doresc decât să iasă vii de acolo. Și toate acele lucruri ciudate au legătură cu trecutul fiecăruia, cu frământările conștiinței, ce nu le dau pace.
Ai impresia că ești într-un roman de Agatha Christie, personajele sunt eliminate pe rând și te întrebi: oare mai rămâne cineva în viață până la final? Ritmul alert te ține în continuu în tensiune, iar la un moment dat, nu mai știi dacă amenințarea este reală sau pur și simplu mintea le joacă feste. Sau poate amândouă…
De aceea am spus că îmi pare mai mult thriller psihologic decât horror. Nu este un film de groază tipic, așa că s-ar putea să vă placă indiferent dacă sunteți sau nu fani ai acestui gen.

Ce sunt catacombele Parisului?
Sunt, de fapt, niște osuare care păstrează rămășițele a peste 6 milioane de oameni. Din acest motiv se mai numesc și „l’Ossuaire Municipal”. Au luat naștere odată cu supraaglomerarea cimitirelor din oraș, ceea ce a determinat mutarea osemintelor în acest loc.
La intrare, ești întâmpinat de un citat tulburător, speculat și în film: „Arrête! C'est ici l'empire de la Mort!”/„Oprește-te! Aici este imperiul morții!”. Înăuntru mai întâlnești și alte citate precum: „Gândește-te dimineața că poate nu vei supraviețui până seara, iar seara gândește-te că, probabil, nu vei supraviețui până dimineața”. Mda, nu prea pe gustul meu. Nu chiar genul de lucru pe care-mi face plăcere să-l aud. Cum am mai spus, numai gândul de a le vizita m-ar fi luat cu fiori și înainte, dar după ce am văzut filmul, chiar nu mai rămâne nicio șansă!
Nu ai zice că Parisul, un oraș chic, ar ascunde ceva atât de morbid precum Catacombele. Considerate unul dintre cele 14 muzee ale capitalei franceze, reprezintă o atracție turistică încă din secolului XIX; au fost înființate în 1810 și deschise publicului larg începând cu 1874.
Voi ce spuneți? Ați avea curajul să vizitați catacombele Parisului? Nu răspundeți acum, ci după ce vizionați filmul!Surse foto: Horror Romania, DescoperaLocuri.ro

Comentarii