Termitele

Jalnic am ajuns. Suntem dependenți de supermarket, e suficient să se închidă o zi, că o luăm razna. Ne înghesuim ca nebunii, stăm la cozi, fugim care încotro, de parcă ar veni foametea mondială.
26 decembrie, a doua zi de Crăciun. Merg la supermarket după câteva flecuștețe.
Dar ce să vezi? N-ai ce să iei! Stocurile epuizate, le-au ras ca termitele, de zici că rămân fără provizii pentru un an! Dulciurile terminate, pâinea nu era aceea pe care o voiam, lumânările la fel. Până și la raionul de mâncare pentru pisici n-am găsit decât o singură conservă! Dintre cele pe care le preferă ale mele, că în rest mai erau câteva de care nu le plac. Ale naibii pisici, și ele țin ospăț!
Ce or face, frate, cu atâta mâncare? Cât să mănânci? Nu înțeleg filosofia românului de a mânca și a bea de Crăciun tot ce prinde. Desigur că un Crăciun fără sarmale sau un pahar de vin bun n-are farmec, dar cheia stă în măsură! Nu să mănânci cu 10 guri sau să verși băutură în tine ca în butoi!
Mă duc să plătesc, ce să văd? Cozi de vreo 7 persoane la fiecare casă! Am avut senzația că supermarketul a fost închis nu o zi, ci o săptămână! Parcă o săptămână au fost privați de serviciile lui! Și mai constat cu stupoare că eu aveam coșul cel mai ușor. Puțini erau cei care aveau câteva flecuștețe. În rest, vedeai coșuri babane, pline cu de toate! Unde le-or fi găsit, nu știu, că rafturile erau goale.
Și nu mă pot abține să nu citez o vorbă devenită virală de vreo 10 ani încoace. Cam de când a pus consumerismul stăpânire pe noi, de când Crăciunul a început să se conjuge cu „a avea”, nu neapărat cu „a te bucura”: „Oameni buni, vine Crăciunul, nu  războiul!”

Sursă foto: Buy Nothing Xmas

Comentarii

  1. Cata dreptate ai! Eu de cativa ani (cam de cand sunt maritata, daca ma gandesc mai bine), nu mai fac mancare ca pentru o strada intrega de sarbatori. Gatesc exact ca in orice zi obisnuita. Iar daca in anii trecuti, tineam macar sa avem mancare traditionala (vesnicele sarmale si salata de boeuf), anul asta am renuntat si la ele. Sarmale fac periodic, sotul s-a saturat si sa auda de ele, iar salata de boeuf imi place doar mie. Si uite ca a trecut si Craciunul, cu mancare obisnuita in locul celei festive, si am supravietuit! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. A, nu, fara sarmale in niciun caz! :)) Nu zic nici sa n-ai deloc mancare traditionala de Craciun (desi eu numai sarmale si friptura mananc), dar cu masura, nu e nevoie de cantitati enorme! Chiar daca iti aduni tot neamul mai ramane mancare. Romanii cumpara ca pentru un batalion intreg si chiar daca ramane in plus, ei tot cumpara.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu