Ce filme am văzut de sărbătorile astea? „Miezul nopții în Paris”


                        

Titlu original: Midnight in Paris
Anul apariției: 2011
Țara de origine: SUA, Spania
Regizor: Woody Allen
Distribuție: Owen Wilson, Rachel McAdams, Michael Sheen, Marion Cotillard, Adrien Brody, Kathy Bates, Carla Bruni
Genul: comedie romantică, fantasy

Știți cum e în prima zi a anului, când ai lenevi la un film? Când deodată, agitația din urmă cu o seară a dispărut și n-ai chef să te apuci de nimic?
De sărbători, îmi place să urmăresc filme cu tematică, dar nu toate sunt reușite. De această dată, am încercat să urmăresc un film a cărei acțiune se petrece de Anul Nou, cu actori celebri, însă nu m-a prins. Sunt sătulă de filme-clișeu, ușor siropoase, cu un umor light, la care se presupune că trebuie să te distrezi. Uite că la mine nu merge orice film doar pentru că e tematic!
Mă uitam într-o doară pe programul TV (știu, și eu am cam abandonat de mult televizorul în favoarea Internetului, însă câteodată merită să mai arunci un ochi și acolo) și am descoperit „Miezul Nopții în Paris”(„Midnight in Paris”). Cum întotdeauna m-au atras subiectele călătoriei în timp, mi s-a părut interesant scenariul. Filmul este regizat de Woody Allen, iar distribuția este savuroasă: Adrien Brody, Marion Cotillard, Carla Bruni, Kathy Bates, printre alții.
Gil (Owen Wilson) este la Paris împreună cu logodnica sa, Inez (Rachel McAdams), și cu părinții acesteia. Deși urmează să se căsătorească, sunt foarte diferiți unul de celălalt: el este tipul boem, care lucrează la propriul roman, adoră să se plimbe prin ploaie și să colinde cafenelele pariziene frecventate de scriitori în trecut, iar ea este practică, fata bogată ce știe exact ce vrea, cam snoabă și care nu-i înțelege preocupările livrești. Se întâlnesc întâmplător cu un alt cuplu, prieteni de-ai lui Inez: nesuferitul Paul (Michael Sheen) și prietena sa, Carol (Nina Arianda).
De la început, se observă cu ochiul liber că Gil și Inez nu au multe în comun nici în privința planurilor de vacanță: el vrea să meargă într-un bistro boem, frecventat de scriitorul James Joyce, în timp ce Inez este dispusă să-și însoțească prietenii la Versailles.
Seara, Inez alege să meargă împreună cu Paul și Carol la dans, iar Gil, sătul până peste cap de aerele de superioritate ale lui Paul, genul de om care crede că le știe pe toate și de atitudinea lui Inez, care aprobă orice spune acesta, decide să se întoarcă la hotel. Pe drum, aude clopotul bătând miezul nopții, după care în plin Paris al secolului XXI își face apariția o mașină desprinsă din alte timpuri. Este invitat să urce și se trezește transpus în anii 1920, unde cunoaște personalități ale vremii: Scott (Tom Hiddleston) și Zelda Fitzgerald (Alison Pill), Salvador Dalí (Adrien Brody), Pablo Picasso (Marcial Di Fonzo Bo), Gertrude Stein (Kathy Bates), Ernest Hemingway (Corey Stoll). Cu toții sunt bucuroși să stea de vorbă cu un scriitor, iar Hemingway chiar se oferă să-i citească romanul!
De asemenea, face cunoștință și cu iubita lui Picasso de la acel moment, Adriana (Marion Cotillard), care a inspirat unul dintre tablourile celebrului pictor. Gil se îndrăgostește de ea, în timp ce se distanțează pe moment ce trece de logodnica sa din prezent: ea petrece din ce în ce mai mult timp cu Paul și familia ei, el refuză să-i însoțească, pe motiv că lucrează la roman. Tatăl lui Inez angajează un detectiv pentru a-l urmări, bănuind că îi înșală fiica.
Ce se întâmplă mai departe? Aflați urmărind filmul!
A fost o surpriză plăcută, un film relaxant și drăguț, ce m-a făcut să zâmbesc. Redă atmosfera Parisului anilor 1920, dar și din prezent, precum și diferențele clare dintre cei doi membri ai cuplului, la care se adaugă distribuția selectă. A fost o plăcere să revăd locuri precum Versailles, Muzeul Louvre, Champs Elysées, Moulin Rouge, Sacré Coeur, Monmartre, Turnul Eiffel și m-a consolat să aflu că nu numai eu am prins o vreme ploioasă în Orașul Luminilor.
Celebra nebunie a Zeldei Fitzgerald este redată foarte bine, chiar Gil spunând că Zelda este exact cum o știm din cărți și reviste. Adrien Brody este magistral în cele câteva minute în care îl interpretează pe Dali, iar Kathy Bates m-a uimit cu accentul ei franțuzesc foarte bine pus la punct. O scurtă apariție are și Carla Bruni, în rolul unui ghid la Versailles.
Sigur că filmul are și un defect, nu se putea să fie totul perfect: se termină prea repede.
Așa filme să tot vezi!

Comentarii