Get out!

„Get out!” este unul dintre filmele nominalizate la Oscar anul acesta și câștigătorul pentru cel mai bun scenariu original. Dacă era după mine, ar fi câștigat mult mai mult. 
Nu am văzut decât câteva filme nominalizate la Oscar, dar pot spune că favoritele mele sunt „The Darkest Hour” și „Get out!”.
„The Shape of Water” nu e rău, dar locul lui nu e la Oscar, după părerea mea. Bine, aici depinde de gusturi, niciodată nu m-au prins filmele lui del Toro.
Dar să revenim la „Get out!”! Scopul articolului nu este o discuție despre Oscar. Vreau să vă vorbesc numai despre „Get out!”. Nu este bun, este GE-Ni-AL! „Get out!” este filmul ce ar trebui așezat între clasice ale genului thriller și horror, precum „Shining”, „Misery” sau „Tăcerea mieilor”.
La prima vedere, pare o comedie romantică: Chris (Daniel Kaluuya) își însoțește iubita, pe Rose (Allison Williams) în orașul său natal, pentru a-i cunoaște părinții. Chris fiind de culoare, se teme puțin de o posibilă reacție ostilă a părinților fetei. Glumește cu Rose, spunându-i că nu vrea să fie întâmpinat cu o pușcă, iar aceasta îl asigură că totul este în ordine, argumentul suprem fiind acela că tatăl ei ar fi votat și a treia oară cu Obama, dacă ar fi fost posibil.
Chris ignoră avertismentele prietenului său de culoare, care îi spune că de regulă, nu e o idee bună să meargă la părinții unei fete albe și pleacă împreună cu Rose spre casa părinților ei.
Părinții și fratele lui Rose par să alcătuiască o familie tipică americană. Au o casă mare, frumoasă, o bibliotecă pe măsură; tatăl ei (Bradley Whitford), un renumit neurochirurg, pare jovial, amabil, simpatic, iar mama ei (Catherine Keener) este psihiatră și practică hipnoza. Tatăl lui Rose susține că prin hipnoză, soția l-a ajutat să renunțe la fumat. Fratele lui Rose, Jeremy (Caleb Landry Jones ) pare un puști răsfățat, care face glume de prost gust. În rest, mai sunt cei doi servitori, bucătăreasa Georgina și grădinarul, ambii de culoare.
Drept să spun, de la început mi s-a părut mama lui Rose nesuferită, dar nu mă așteptam nici pe departe la ce întorsătură urmau s-o ia lucrurile.
În prima noapte a șederii sale acolo, Chris este hipnotizat de mama lui Rose. Ca urmare, are coșmaruri și se simte ciudat. A doua zi, are loc o petrecere-comemorare la adresa bunicilor lui Rose, la care vin foarte mulți oameni. Printre invitați, Chris îl recunoaște pe Andrew (Keith Stanfield), un alt tip de culoare, doar că acesta pare a fi altcineva; lui Chris i se pare foarte ciudată îmbrăcămintea acestuia, precum și faptul că însoțește o femeie albă, cu 30 de ani mai în vârstă.
Chris le face o poză, se declanșează blițul, iar celălalt are o criză: începe să țipe dintr-o dată la Chris: „Pleacă! (Get out!)”. A intervenit mama lui Rose, cu o ședință de hipnoză, după care bărbatul și-a revenit.
După ce îi povestește la telefon cele întâmplate prietenului său de culoare, care îl avertizase să nu meargă în acea casă, acesta din urmă devine și mai îngrijorat și îl sfătuiește să plece cât mai repede posibil.
Mai departe nu vă spun, nu vreau să vă stric plăcerea filmului cu spoilere. Cert este că de la impresia de comedie romantică, se trece treptat la un thriller palpitant. Tensiunea este indusă gradual, trezindu-ne învăluiți în suspans și mister, iar spre sfârșit abia mai apuci să respiri.
Mi-a plăcut foarte mult atmosfera: ai impresia că te afli într-un vis, toate personajele ți se par ciudate, astfel încât pe la mijlocul filmului îmi spuneam: „Dar toți nebunii s-au adunat în filmul ăsta!”.
Mesajul filmului se referă la rasism, la bariera culorii pielii, ce pare să nu se fi dat la o parte nici în câteva secole. Din câte se pare, există multe simboluri referitoare la raportul rasial. Eu, una, nu le-am identificat din prima, pentru că nu cunosc contextul suficient de bine.
Ce să vă spun înainte de final? Nu vă speriați dacă vedeți acolo „S.F.”. Este, de fapt, thriller cu elemente S.F. de bază și atmosferă de horror sau fantasy, dar mai multe nu dezvălui.
Dacă doriți să-l vedeți în cinema, e bine să știți că rulează în prezent. Vizionare plăcută!

Comentarii