Narcos vs El patrón del mal


                                               
S-au făcut multe seriale despre mafie și traficanți. Nu cred că este vreo persoană pe planeta aceasta care să nu fi auzit de „Narcos”. Serialul despre Escobar și cartelul din Medellín, despre Gilberto Rodríguez și cartelul din Cali.
Nu la fel de cunoscut este serialul (sau mai degrabă, telenovela) „Pablo Escobar, El patrón del mal”.
Narcos, producție americană, cu super buget și „El patrón del mal”, producție columbiană, „de la mama ei”. Ambele sunt, așa cum ați ghicit, despre Pablo Escobar și cartelurile de droguri din Columbia.
Narcos are avantajul bugetului mai mare și acest lucru se vede: glamour, actori buni și frumoși, filmări deosebite. În plus, este adaptat la viața modernă: până acum au fost lansate 3 sezoane, fiecare a câte 10 episoade. Nu cred că ar avea cineva timp și răbdare să urmărească un serial mai lung.
„El patrón del mal”, fiind producție columbiană, are meritul autenticității. Locurile, accentele, actorii, totul este „ca la mama lui”. Dacă vrei să asculți spaniolă columbiană, la acest serial trebuie să te uiți! Narcos, deși are câțiva actori columbieni, nu este la fel de autentic din punct de vedere al limbii vorbite. Vezi accente „pocite”, americani încercând să imite vorba columbiană fără prea mare succes.
De asemenea, interpretul lui Escobar, Andrés Parra, aduce mult mai mult cu adevăratul traficant decât actorul din Narcos. Cel din Narcos este prea simpatic, ți-e mai mare dragul de el când te privește cu ochii aceia blânzi și când înjură cu accentul brazilian: „Mal paaaridooos, hijos de putaa, maricones!”
Același lucru l-aș spune și despre interpreta Virginiei Vallejo, amanta lui Escobar. Desigur că în fiecare dintre cele două seriale, numele i-a fost schimbat. Angie Cepeda, actrița din producția columbiană, este mult mai potrivită. Cred că a studiat-o pe adevărata Virginia Vallejo, pentru că seamănă destul de bine și nu numai fizic. Are și aerul ei. Varianta din „El patrón del mal” este mult mai apropiată de imaginea Virginiei decât târfulița din Narcos.
Totodată, „El patrón del mal” ne arată mai multe despre începuturile traficantului, încă din copilăria acestuia. Narcos ne „oferă” un Escobar aflat deja la maturitate, la apogeu. Același lucru este valabil și pentru relația Escobar-Virginia Vallejo. Din producția columbiană aflăm cum s-au cunoscut Escobar și Virginia, fiind inclusă scena în care acesta o salvează de la înec.
În Narcos, totul este pe repede-înainte, în timp ce serialul columbian este mai detaliat. Probabil de aceea avem atât de multe episoade: columbienii își iau timpul lor, fiecare întâmplare este descrisă cu lux de amănunte; în Narcos, abia dacă se insistă pe moartea  ministrului de justiție, iar în „El patrón del mal”, mai aveam puțin și plângeam și eu.
Și așa ajungem la numărul de episoade: 113 este un număr destul de mare pentru consumatorii zilelor noastre. Narcos este devorat imediat, dar „El patrón del mal”, cu cele 113 episoade… Corect, episoadele sunt scurte, în jur de 30 de minute, dar tot e mult. Recunosc că nu am avut răbdare să-l urmăresc până la final. Poate o voi face vreodată…
Mi-a făcut plăcere să-i reîntâlnesc pe unii actori din telenovele în „El patrón del mal”: Angie Cepeda - o știu de când eran mică, a jucat în „Fiorella” și încă ceva; în plus, e sora frumoasei Lorna Paz, interpreta Patriciei din „Betty cea urâtă” (varianta columbiană, desigur, nu cea americană). Că tot veni vorba de Betty, sigur o recunoașteți pe Berta, grasa din cartelul urâtelor, cea care mânca pe ascuns, pretinzând că ține regim. De altfel, pentru rolul din „El patrón del mal” a fost nominalizată la premiile TV y Novelas, la categoria cel mai bun rol negativ.
„El patrón del mal” este autentic, însă față de Narcos, îi lipsește ceva: glamour-ul. În Narcos, totul este strălucire. Actorii sunt frumoși, de ți-e mai mare dragul să te uiți, ceea ce nu pot spune despre „El patrón del mal”. Imaginea este de o calitate foarte bună, iar muzica… Mă așteptam ca fiind „de la mama lui”, „El patrón del mal” să aibă melodii mai spectaculoase. Nici nu se compară cu selecția muzicală din Narcos.
Ambele seriale au plusurile și minusurile lor, dar faptul că am renunțat (cel puțin deocamdată) la „El patrón del mal” vorbește de la sine…

Sursa foto: Pinterest


Comentarii

  1. Hai ca serialul acesta mi-a scapat! Habar nu aveam de el. Multam de recomandare! Sper sa ma prinda. Narcos a fost devorat cu o viteza... :)) Asta vad ca are 113 episoade. Nu-i bai. Sunt obisnuita cu seriale lungi :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stiu, si eu am devorat "Narcos" in viteza :)) Sa-mi spui cum ti se pare daca te incumeti.

      Ștergere

Trimiteți un comentariu