Cea de-a doua Romă și orașul cu turn înclinat


Se spune că atunci când Remus și Romulus s-au despărțit, unul a mers să întemeieze Roma, iar celălalt, cea de-a doua Romă, Siena. Personal, pot spune cu mâna pe inimă că prefer cea de-a doua Romă.
Siena este un orășel încântător, în stil medieval, cu străduțe înguste, priveliște minunată și ce am apreciat din prima, nu foarte aglomerat. Turiști sunt, bineînțeles, dar mult mai puțini față de Roma sau Florența.
Domul din Siena, cu vitralii superbe și de unde ai o priveliște minunată, Piazza del Campo, clădirile armonioase, toate acestea îi dau orășelului un aer idilic.

Da, cu siguranță, Siena mi-a plăcut cel mai mult din tot ce am văzut în Italia.
Alt orășel din Toscana ce m-a surprins plăcut este Pisa. Și nu o spun doar pentru celebrul turn. Cam aceleași lucruri care mi-au plăcut în Siena sunt valabile si aici: străduțele înguste, pline de magazine, clădirile frumoase, lipsa aglomerației. Siena și Pisa sunt cel mai aproape de cuvântul „pitoresc” din tot ce am văzut în Italia.
În plus, din Pisa poți ajunge cu autobuzul la… mare, în localitatea Marina di Pisa.


Pe final, am făcut o listă cu cele mai bune experiențe turistice din Italia:
- cea mai bună înghețată: Gelateria della Passera (cred că așa se numește) – Florența;
- cele mai bune paste: Foody Farm (Florența);
- cea mai bună cafea: o să râdeți, dar un bistro din Gara Termini (Roma); nu mă înnebunesc după cafeaua italienilor, ei sunt obișnuiți cu shot-uri de espresso, mici și tari, mie îmi place să trag de o cafea cât de mult pot, chiar și câteva ore; însă cafeaua marochino băută în Gara Termini a fost bună.
- cel mai atmosferic loc: Ponte Vecchio seara (Florența);
- cel mai pitoresc oraș: Siena;
- cel mai aglomerat oraș: Roma;
- cea mai mare coadă: Vatican;
- cel mai bun oraș pentru shopping: Pisa – găsești peste tot magazine de genți, portofele, încălțăminte; nu e de mirare, Italia e renumită pentru marochinărie.

Comentarii