Cele mai bune seriale văzute în prima jumătate a anului


Ia te uită că am ajuns și la jumătatea anului! Am văzut ceva seriale până acum, așa că se impune un top, aș spune eu. La sfârșitul celei de-a doua jumătăți, dacă voi da peste alte seriale la fel de bune, vor apărea într-o continuare a articolului. Despre unele am mai scris, iar dacă ați ratat articolele cu pricina, puteți afla mai multe cu un click pe titlurile serialelor.

1. Dark
Incontestabil, cel  mai bun de până acum. Un serial despre călătoriile în timp, explicate științific. Dacă sunteți familiarizați cu subiectul, cu siguranță știți că descoperirile din fizică vorbesc despre posibilitatea călătoriei în timp. „Dark” nu este un simplu serial de domeniul fantasticului, ci explică metodic o anumită teorie: găuri de vierme, tridimensionalitate, ciclicitatea timpului. Cu toții credem că timpul este liniar, un continuum perfect; o linie dreaptă, pe care poți merge într-o singură direcție, fără posibilitate de întoarcere. Teoria enunțată aici susține contrariul: timpul este ciclic; trecutul, prezentul și viitorul formează un cerc. Nu numai trecutul influențează viitorul, ci și viitorul influențează trecutul. Cum e posibil? Urmăriți și vedeți…


2.  11.22.63
Nu sunt o persoană romantică sau sensibilă, rar plâng la filme, însă povestea Sadie-Jake mi-a smuls lacrimi. Nu credeam ca acest serial să mă emoționeze atât, nu credeam să plâng la o adaptare după scrierile lui Stephen King. Și totuși, am bocit la ultimul episod de nu mai știam de mine.
Iar atmosfera din anii 1960 este cu adevărat idilică. Îl cred pe cuvânt pe Al când spune că mâncarea avea atunci un gust mai bun, dar nu numai atât: decorurile, traficul degajat, modelele vechi de mașini, totul are un farmec aparte. În plus, îi bănuiesc pe realizatori că au folosit un anume efect al imaginii, pentru o atmosferă vintage. Probabil nu au folosit camere digitale, nu știu, cert e că a ieșit super!

Un fel de „Zece negri mititei” franțuzesc, plasat în zilele noastre. Dincolo de acțiune, mister, răsturnări de situație, am rămas marcată de subtext. Chiar și acum mă întreb: „Chiar atât de nenorociți să fim? Chiar așa de rea să fie natura umană?”. Pe la mijlocul serialului, îmi spuneam numai „Ai dracu’ sociopați!”. La final, am constatat că natura umană e problema, de fapt. Chiar așa să fie? Sper să nu am ocazia să aflu vreodată!


Producția BBC este împărțită în trei sezoane, fiecare corespunzând câte unui volum din seria Cormoran Strike, scrisă de Robert Galbraith (alias J.K. Rowling): „Chemarea cucului”, „Viermele de mătase”, „Carieră malefică”. În prezent, au fost lansate primele două sezoane, urmând ca în 2018 să apară și cel de-al treilea. Mărturisesc că mi-ar fi plăcut să existe mai multe episoade, parcă s-a terminat prea repede și acum nu pot decât să aștept să apară următorul sezon. Cormoran Strike (Tom Burke) este un fost militar ce și-a pierdut gamba în urma unei explozii. Lucrează ca detectiv particular, dar lucrurile nu merg prea bine. Robin (Holliday Grainger) îl cunoaște atunci când situația nu era tocmai roz pentru el: tocmai se despărțise furtunos de superba și bogata sa logodnică, Charlotte (Natasha O'Keeffe), iar biroul ducea lipsă de clienți. În prima ei zi ca angajată temporară a biroului lui Strike, Robin nimerește în plină ceartă a acestuia cu Charlotte și printr-un concurs de împrejurări, Strike e gata s-o răstoarne peste balustradă, din greșeală. Pe Robin, nu pe Charlotte.
Cum Strike nu mai are unde să locuiască, doarme la birou. Cu toate acestea, reușesc că păstreze imaginea de agenție serioasă de detectivi, iar primul caz important nu întârzie să apară: o suspiciune de crimă. Fratele Lulei Landry, un model celebru, dorește să se investigheze mai în amănunt moartea surorii sale. Deși poliția a stabilit că Lula s-a aruncat de la balcon, el este convins că sora lui nu s-a sinucis și că nu a fost vorba de un accident.


5. Tommy și Tuppence – Parteneri contra crimei (1983)
S-au făcut două adaptări cu Tommy și Tuppence, după opera Agathei Christie: în 1983 și 2015. Personal, mai mult mi-a plăcut adaptarea din 1983: acțiunea este plasată în anii `20, la fel ca în carte, umorul este la el acasă, iar interpretarea actorilor, mai ales a Francescăi Annis, este de excepție. S-au mai adăugat unele scene, pentru ca scenariul să devină mai palpitant și spectaculos (un pistol care în carte nu era, interpretarea magnifică a balerinei ruse de către Tuppence), dar în cea mai mare parte, povestirile originale sunt respectate cu fidelitate.
Costumele și decorurile sunt minunate. Ador moda anilor `20, cu șiraguri de perle, pălării spectaculoase, rochii cu dungă sub baza șoldului, iar machiajul doamnelor este superb. Doar cu sprâncenele super subțiri nu mă împac, nu aș fi fost o fericită din acest punct de vedere.
De asemenea, atmosfera este redată foarte bine: mi se întâmpla să pierd firul acțiunii tocmai pentru că mă lăsam furată de atmosferă.
În plus, îmi place la nebunie melodia de la generic, tipică anilor ’20.


Adaptare după romanul omonim al lui Stephen King. Chiar dacă este mai slab decât cartea și destul de diferit în unele privințe, este un serial bunicel, thriller psihologic, cu suspans și jucat destul de bine. Primul sezon corespunde primului roman din serie, „Mr. Mercedes”. În august urmează a fi lansat cel de-al doilea sezon, corespunzând următorului volum,  „Ce-am găsit al meu să fie”.

Atât până acum. În funcție de ce mă va încânta în următoarele 6 luni, la sfârșitul anului va apărea alt top.
Voi ce seriale preferate aveți?

Comentarii

 1. Faina lista! Ne prinde bine sa ne inspiram si noi ce sa mai cautam pe Netflix sau HBO GO. :D Dar nu as fi crezut sa urci asa sus cabana frantuzeasca. Am vazut primul episod si nu prea m-a prins. Peisaje frumoase, dar altfel... Poate e mai buna mai departe. :)

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, e super tare! E unul dintre cele mai bune seriale vazute anul asta. Intr-adevar, primele 2 episoade sunt cam boring, devine mult mai intens pe parcurs.

   Ștergere
  2. Sorina, am ajuns la episodul 3 si mi se pare tot mai fain. :) Numai ca... am facut pauza mare intre episoade, si nu mai inteleg cine e tipul ala imbatranit fals si aproape chel care urca cu ei pe munte in viitor. Cine e el in trecut? :P Tatal unuia dintre cei trei batausi?

   Ștergere
  3. Stai ca nici eu nu mai tin minte :)) Cand urca pe munte? Cand se duc sa ceara ajutor?

   Ștergere
  4. Da, atunci cu cursa pentru animale de pe cararea de munte. :) Erau baietii tineri si un tip care nu cred ca era scriitorul de mai demult. Nu stiu nicicum cine e. :p

   Ștergere
  5. Nu era tipul de la pensiune? Tatal celor doi tineri? Pustnicul care se refugiaza acolo de mult nu cred ca e...

   Ștergere
  6. O, nu pustnicul-matematician. Poate nu am inteles eu a cui e acum pensiunea ce odata era casa scriitorului. :p Cred ca o sa revad inceputul episodului intai si revin cu informatia pentru cei la fel de confuzi. :D Acum am observat ca aveai articol numai cu serialul asta. :) ... De retinut pentru viitorii scriitori cate probleme fac personajele prea numeroase. :D

   Ștergere
  7. Ti-am zis, posibil sa fie tatal celor doi tineri. Phillipe parca il chema.

   Ștergere

Trimiteți un comentariu