Maestrul bucătar de Martin Suter


O carte atipică, un subiect atipic, nu prea întâlnit în lumea noastră occidentală și care, totuși, există și reprezintă o problemă presantă. Suntem marcați de nenorocirile din jurul nostru, ne cutremurăm la atentatele din Paris sau Londra, ne speriem când auzim de un cutremur de prin Italia sau Grecia, însă nu ajung atât de ușor la noi vești despre atrocități din zone precum India, Sri Lanka, Etiopia.
În spatele acțiunii, stă o descriere a timpurilor noastre din mai multe unghiuri: viața oamenilor de afaceri, care în ciuda averii, se simt foarte singuri și sunt dispuși să plătească pentru simpla companie, lipsa de scrupule a acestora atunci când vine vorba de bani – nu-i interesează că armamentul tranzitat de ei duce la prelungirea războiului dintr-un colț al lumii și la pierderea unor vieți; ierarhia personalului dintr-un restaurant de lux, invidiile:
„Huwyler le stătea printre picioare celor din bucătărie și-și vărsa năduful pe Chefs. Aceștia se răzbunau mai departe pe Demichefs, ei, la rândul lor, pe bucătarii juniori, iar aceștia, pe ajutoarele din bucătărie.” https://literaturapetocuri.ro/maestrul-bucatar-de-martin-suter-editura-litera-recenzie.html

Comentarii