El aviso (Avertizarea)


Titlu original: El aviso
Anul apariției: 2018
Țara de origine: Spania
Durata: 1 h 38 minute
Genul: Thriller, Mister, Dramă
Regizor: Daniel Calparsoro
Distribuție: Raúl Arévalo, Aura Garrido, Hugo Arbues, Belén Cuesta, Aitor Luna, Sergio Mur
Cotație IMDB: 6,0
Știam că spaniolii fac filme bune, motiv pentru care am ales să văd „El aviso”. Este o combinație de thriller, horror și dramă, cu elemente supranaturale.
Acțiunea este prezentată în două planuri: în prezentul anului 2018, un copil pe nume Nico primește un bilet în care scrie să nu meargă pe data de 12 aprilie (când ar împlini 10 ani) la o anumită benzinărie, altfel va muri.
Mama sa (Aura Garrido) este convinsă că biletul este trimis de câțiva colegi de-ai lui Nico, pentru a-l speria. Aceștia îl hărțuiau în mod constant, băiatul fiind o victimă a bullying-ului. Femeia merge la școală, stă de vorbă cu profesoara, dar surpriză! Se constată că nu acei copii au scris biletul. Ulterior, Nico află că un coleg de-al său a fost avertizat cu privire la același lucru, încă de când s-a născut: dacă merge pe data de 12 aprilie la acea benzinărie, va muri.
În alt plan, în urmă cu 10 ani, David (Sergio Mur) este victima unui schimb de focuri  chiar în acea benzinărie. Este operat, dar intră în comă. Prietenul său, Jon (Raúl Arévalo), aflat la locul atacului, începe să investigheze. Descoperă că în acel loc, în urmă cu 32 de ani, a avut loc alt atac armat. 32 de ani, exact vârsta lui David. Și coincidențele nu se opresc aici: în 1955, pe același loc, la vremea respectivă un han, a avut loc o crimă pasională. În 1913, jaful unei bănci s-a terminat foarte prost. Așa cum deja bănuiți, banca era situată pe terenul hanului și a benzinăriei de mai târziu. „Acel loc este blestemat” – spune unul dintre personaje.
Întâmplările nu sunt legate numai de loc: Jon descoperă că anumite numere se repetă; deși nenorocirile nu au loc la același interval de timp, există un algoritm: 10, 21, 32, 41, 53. Și de fiecare dată, s-a întâmplat pe 12 aprilie.
În timp ce Jon se cufundă în cercetări, logodnica lui David îl anunță că familia a hotărât să-l deconecteze de la aparate.
Planurile se întrepătrund: pe de o parte, asistăm la drama lui David, încercările lui Jon de a descoperi adevărul și pe de altă parte, la frământările puștiului Nico. Mama sa insistă ca de ziua lui să meargă la benzinărie, pentru a se convinge că nu se va întâmpla nimic, că e vorba doar de o glumă proastă.
Se va repeta sau nu tragedia? Ce anume stă în spatele acestor evenimente? Ce legătură este între aceste numere?
Întotdeauna am urât matematica, dar dacă aș fi văzut filmul pe când eram elevă, cred că mi-aș fi schimbat impresia. Enunțurile problemelor să facă referiri la crime… cum ar fi fost?
Mi-a făcut plăcere să reîntâlnesc actori spanioli: pe Aura Garrido o știam din „El ministerio del tiempo”, iar pe Aitor Luna, culmea, l-am confundat cu Yon Gonzalez. Abia după film l-am căutat pe Google și am aflat că este fratele acestuia! Chiar seamănă!
Așadar, vă recomand filmul, mie, una, mi-a plăcut! În plus, tema secundară tratează un fenomen actual, ce ia din ce în ce mai multă amploare, și anume bullying-ul.
Vizionare plăcută!Sursă foto: IMDb

Comentarii

 1. Suna super! :) Eu caut un film spaniol in care a jucat o actrita din Romania dublu rol, de gemene, una asasinata si una care incerca sa rezolve crima. Nu stii cum se numeste? :p

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu stiu... poate daca mi-ai da numele actritei, dar nici asa nu bag mana in foc.

   Ștergere
  2. Parca e una dn fetele care a jucat si in Selfie. :p Daca are profil de IMDb, incerc s-o gasesc asa. Promit sa revin sa-ti spun daca e bun! Are o dubla atractivitate pentru tine, si spanioli, si crime. :D

   Ștergere
  3. Ar putea fi asta: https://www.imdb.com/title/tt1718747/ ... Acum sa vad pe ce platforma dau de el. Filmele spaniole nu-s totusi usor de gasit, daca nu sunt pe Netflix.

   Ștergere
  4. A, super! Nu stiu daca e asta, dar merita incercat. Merci! Eu le mai gaseam pe site-urile RTVE si Antena3 (la ei, nu la noi :)) ). Noroc ca n-am nevoie de subtitrare :)) Iti spun daca il gasesc :)

   Ștergere

Trimiteți un comentariu