Bye, bye, Twin Peaks!

                                                    

„De m-oi mai uita eu vreodată la Twin Peaks!” – asta spuneam după fiecare episod din noul sezon, dar tot mă uitam, dintr-o curiozitate morbidă probabil.
Mi-au plăcut foarte mult primele două sezoane, de la începutul anilor 1990. Amestecul de policier, mister, horror, comedie rămâne până în ziua de astăzi, când piața este saturată de seriale polițiste, ceva inedit. Iar atmosfera anilor ’90, fără tehnologia de azi, fără telefoane mobile, cu casete audio… Plăcinta cu cireșe și afine de la bistro-ul Normei… Imaginile acelea care azi ar fi obținute numai prin editare… 
Favorita mea era imaginea cu fabrica, are ceva special, poate nuanțele, nu știu…
De abia așteptam continuarea, deși mă așteptam să nu fie același lucru. Nu numai atât, dar este dezamăgitor! Ultimul sezon este un coșmar! Nu mai este atmosferic, ci plin de clișee din zilele noastre: efecte speciale, sânge, nuditate, violență. Nu se leagă nimic, faptele sunt disparate. Este plictisitor, iar la finalul fiecărui episod, când le vedeam pe duduile alea cântând pe scenă, îmi venea să spun ca în reclama aceea: „Mai nimic!”.  Aveam impresia că nu s-a întâmplat nimic. Un sezon fără pic de logică.
Cu toate aspectele paranormale și lipsa de logică tipică lui David Lynch, primele două sezoane aveau o coerență. Acum nu mai există nici logică, nici coerență, nimic. Și mă mai deranjează „scenele moarte”, cum le-am botezat eu. Stai și te uiți la unul cum dă cu mătura 5 minute, fără să se întâmple nimic. Înțeleg să-l arăți 2 secunde, până se întâmplă ceva, datul cu mătura să fie un pretext pentru intrarea în scenă. Dar nu! Trebuie să mă facă pe mine să mă uit pe pereți cât timp dă ăla cu mătura!
Am tot zis că poate devine mai interesant pe parcurs, că e doar la început. Dar acum, gata! Am constatat că e o pierdere de timp și în același timp, o dezamăgire, știind ce a fost acest serial și ce a devenit. Mereu am fost de părere că atât serialele, cât și seriile de cărți, ar trebui să știe când să se oprească. Mai bine rămâne publicul cu o amintire frumoasă decât cu o dezamăgire, iar asta se aplică și în cazul serialului Twin Peaks: mai bine nu făceau o continuare și rămâneam în cap cu primele două sezoane! Mai jos vă las genericul din vremurile bune, fără rezoluția HD de astăzi, care îi răpește tot farmecul.
Voi ce spuneți de noul sezon din Twin Peaks? Vă place sau mai bine nu l-ați fi văzut?


Sursă imagine: Twin Peaks Wiki - Fandom

Comentarii