MID-YEAR BREAK FREAK OUT TAG

Alegeri, alegeri... Bine v-am găsit la o nouă provocare! Primită de la Eva Anca, de la blog-ul Rândurile Evei. O să încerc să răspund la întrebări, deși sunt grele :)) Pentru că e greu să te hotărăști la un singur răspuns.


1. Cea mai bună carte pe care ai citit-o până în acest punct al anului 2017

Ce vă spuneam... Greu de ales una singură, am citit multe cărți bune. Însă dacă e musai să aleg una, aceea este „Materia întunecată” de Blake Crouch.

2. Cea mai bună continuare (a unei cărţi) citită în 2017.

Aici oscilez între „Identități secrete” de Monica Ramirez, continuarea romanului „Asasin la feminin” din seria Alina Marinescu și „Șeriful” de Blake Crouch, din seria Wayward Pines, cea din urmă fiind o trilogie care mi-a plăcut până la un punct.

3. O carte nou lansată pe care nu ai citit-o încă, dar vrei neapărat.

Pfff, dar câte nu sunt! Însă acum îmi vine în minte „Povestiri din București” de Dana Fodor Mateescu. S-a lansat anul ăsta la Bookfest, dar nici acum n-am apucat s-o citesc. Mă așteaptă cuminte în bibliotecă. 1. Cea mai anticipată lansare din a doua jumătate a anului.
   Aici m-ai prins. Chiar nu știu ce lansări urmează. Eu sunt mai mult genul spontan, văzând și făcând. Când aflu de o lansare la care vreau să merg, merg și gata.  1. Cea mai mare dezamăgire.
Deși am citit multe cărți bune, am și câteva dezamăgiri. Cred că cea mai mare este „Ucigașul” de Patricia Melo. Citisem o carte a ei înainte, mi-a plăcut și am cumpărat „Ucigașul” cu multă speranță. Mă atrăgea titlul (îmi plac crimele, muhahaha!), știam că a luat și niște premii pentru ea, așa că am pornit cu oarece așteptări. Nici n-am putut s-o duc până la sfârșit. O brambureală totală, un limbaj execrabil (și nu sunt o finuță, și eu înjur destul), un stil de toată jalea. Nu-mi venea să cred că e scrisă de aceeași persoană ca „Elogiul minciunii”. 

 1. Cea mai mare surpriză.
Aici e iar greu să aleg. „Așteptându-l pe Bojangles” mi-a plăcut mult și nu mă așteptam. E o carte de o simplitate dezarmantă, un stil foarte plăcut. Aveți aici recenzia. 
Ce mi-a mai plăcut mult și nu mă așteptam este seria „Instrumente mortale” a Cassandrei Clare. De ce nu mă așteptam? Nu prea sunt adepta fantasy-ului în general, nu mă omor după poveștile cu vampiri și vârcolaci. Poate nici n-aș fi ajuns s-o citesc dacă nu mi-ar fi căzut în mână „Cronicile lui Magnus Bane”, despre care am vorbit mai mult aici și care m-a convins să mă apuc și de serie. Este super tare, o recomand!

 1. Noul autor preferat. (Debutant sau nou pentru tine)
Iar e greu să aleg, ar fi câțiva... Însă cel care m-a impresionat cel mai mult este Blake Crouch: un stil simplu, clar, te face să nu mai lași cartea din mână. Am devorat „Materia întunecată” și primele două romane din seria Wayward Pines. Chiar dacă al treilea, „Ultimul oraș”, nu mi-a plăcut la fel. Am avut senzația că a tras de el să scrie, iar după primele două, care mi-au plăcut la nebunie, aveam așteptări mai mari. Însă nu pot să-i neg stilul minunat și temele inedite abordate. 

 1. Cel mai nou personaj preferat.
Cel mai nou? Mă crezi că nu știu? Nu prea am eu personaje preferate, sunt pretențioasă. Aici depinde mult și de autor. Nu mulți sunt creatori de personaje. Rodica Ojog-Brașoveanu este. Creator de personaje ca ea n-am mai întâlnit. Sau poate J.K. Rowling.
Dar ca să-ți răspund la întrebare, o să încerc să scotocesc prin ultimele cărți citite: din seria „Instrumente mortale” îmi place de Jocelyn, pentru curajul și determinarea de a-și apăra fiica; chiar dacă ia unele decizii greșite, scopul ei este s-o protejeze și îl urmează cu tenacitate. Îmi mai place de Izzy și pe undeva mă identific cu ea în ceea ce privește imaginea de invulnerabilitate, de forță, chiar atunci când are nevoie de sprijin. Atât Izzy, cât și Magnus, îmi plac pentru replicile geniale și simțul umorului. Valentine e bine construit, binele și răul se luptă în el, e un personaj cu multe contraste, un lider carismatic, dar și un geniu al răului. Nu că aș fi de acord cu ceea ce face, dar personajul e mișto. 
Iar alt personaj dintr-o carte relativ recent citită este „Gunoiul” din „Așteptându-l pe Bojangles”. E super amuzant și în ciuda aparențelor, este un prieten loial. 
Ți-am zis, nu am un personaj preferat, nu mă pot opri la unul singur; îmi place câte puțin din fiecare și nu suficient de mult cât să zic „Ăsta e!”. 

 1. O carte care te-a făcut să plângi.
Și aici ar fi mai multe: „Cartea secretă a Fridei Kahlo”, „Fata fantomă” de Sophie Kinsella (acolo treci de la plâns la râs foarte ușor), „O mare de lacrimi” de Ruta Sepetys. 

 1. O carte care te-a făcut fericit.
Tricky întrebare :))) Depinde ce înțelegi prin „fericit”. Multe cărți mi-au plăcut, m-au delectat cu lumile lor fictive, dar să te facă fericit cu adevărat... Cred că până acum, seria Harry Potter m-a făcut fericită. De fiecare dată când deschid o carte din serie, sunt proiectată înapoi în copilărie, evocându-mi amintiri plăcute. Expecto Patronum!

 1. Cea mai bună ecranizare a unei cărți pe care ai văzut-o anul ăsta.
Depinde ce înțelegi prin „cea mai bună”. Dacă te referi la cea mai fidelă, aș alege „Fata din tren”. Adică și bună, și fidelă :)) Dacă ar fi să aleg o ecranizare care îmi place mult, dar nu e neapărat fidelă, gândul mă duce la serialul „Shadowhunters”. După ce m-am apucat de seria „Instrumente mortale”, am constatat că serialul e foarte diferit de cărți, însă tot îmi place și îl urmăresc cu sufletul la gură.

 1. Recenzia preferată scrisă până acum.
Hai să mă laud acum! :)) La multe recenzii îmi dau și sufletul, dar dacă e să aleg una... Hai să fie asta: „Cartea secretă a Fridei Kahlo”. 

 1. Cea mai frumoasă carte pe care ți-ai cumpărat-o (sau ai primit-o) anul ăsta.
Păi mai m-ai întrebat o dată :)) E diferență între „bună” și „frumoasă”? Dacă e vorba de frumoasă, hai să zicem „50 cele mai frumoase scrisori de dragoste din toate timpurile”, recenzia aici

 1. Ce cărți trebuie să citești până la finalul anului?
Cred că glumești, sunt atât de multe! :)) Am o listă imensă, cărți cumpărate, care-și așteaptă rândul. Așa că sfârșitul anului e un termen cam vag, nici n-aș putea să le înșir aici pe toate :))) Deocamdată vreau să termin seria „Instrumente mortale” de Cassandra Clare și poate să mă apuc de cealaltă serie, „Dispozitive infernale”. Am o grămadă de thrillere așteptându-mă („Avocatul din limuzină”, „Sora pierdută” etc). O carte de la Jay Asher (scrisă de el, nu făcută cadou de el :))) ), „Povestiri din București” de Dana Fodor Mateescu, cum am zis și mai sus, Harry Potter și Pocalul de Foc” în nouă ediție (ca o fană ce sunt trebuie), niște cărți de Eugen Ovidiu Chirovici... „Printre tonuri cenușii” de Ruta Sepetys, pe care o tot amân, restul cărților din seria „Alina Marinescu” de Monica Ramirez... A, și să nu uit! Marea provocare lansată de Alina și Mili: „Spune-mi cine sunt eu” de Julia Navarro. Cred că asta intră în Cartea Recordurilor, cea mai mare carte citită :)). Așa că ai grijă cu întrebarea asta, că în cazul meu ne prinde dimineața următoare :)))

Mulțumesc pentru provocare, care va merge mai departe la Antoaneta Smaranda, Alina Geambașu și Rodica Pușcașu! Inspirație vă doresc, aveți nevoie de ea pentru a alege!


Comentarii

Trimiteți un comentariu