Ce vizitam in 2018? Porto si Lisabona

V-ați gândit unde vă veți petrece vacanțele anul acesta? Ce destinații veți asocia cu 2018?
Dacă sunteți adepții unei clime calde, plăcute, ai peisajelor spectaculoase, dar și ai castelelor impunătoare, în locuri greu accesibile, atunci alegeți Portugalia!
Dacă iubiți orășelele pitorești, cu clădiri superbe, climă blândă și deschidere la ocean, Porto e pentru voi! Este, de asemenea, o alegere excelentă și dacă sunteți iubitori ai lecturii.
Ce e de văzut în orașul celebrului și deliciosului vin de Porto?

Librăria Lello – a treia cea mai frumoasă din lume

Spuneam că este o alegere bună pentru iubitorii de lectură. De ce? Pentru că deține a treia cea mai frumoasă librărie din lume, care a inspirat-o pe J.K. Rowling în scrierea celebrei serii Harry Potter. De fapt, uitați-vă doar! Chiar dacă ai văzut numai filmele, poți recunoaște cu ușurință asemănările cu librăria Caligrafie și Pete/Flourish and Blotts. De asemenea, se zvonește că scara de la Lello le-a inspirat pe cele ale castelului Hogwarts.
Librăria datează din 1906, când a fost fondată de frații Lello. Intrarea este 4 Euro și dacă vei cumpăra o carte, beneficiezi de reducere de 1 Euro. Trebuie să vă avertizez că este unul dintre cele mai aglomerate obiective, însă merită în totalitate: arhitectura este una deosebită, găsești cărți de tot felul, precum și suvenire.
Ca să nu mai vorbesc de Fernando Pessoa, care te întâmpină la intrare. Nu, n-a înviat din morți, tipul care îți taxează biletul este îmbrăcat ca el, purtând și o mustață ca a scriitorului. Și o mare surpriză, înțelege românește! Ne-a spus nouă că prietena lui e româncă!

Cafeneaua Majestic – top 10 cele mai frumoase cafenele din lume
Alt loc asociat cu J.K. Rowling, unele guri susținând că la o masă din această cafenea a lucrat la primul roman din seria Harry Potter.
Adevărat sau nu, este de trecut pe listă! Dincolo de faptul că acolo am băut cea mai bună cafea (o considerație personală, dacă e ceva care nu mi-a plăcut în Portugalia, aceea este cafeaua: ori e prea tare, ori lapte cu cafea, dar repet, ține de gusturi; acum, cea de la Majestic chiar e bună!) și o excelentă pastel de nata (prăjitura tradițională), decorul este superb, Majestic situându-se în top 10 al celor mai frumoase cafenele din lume. Ai impresia că te afli într-un muzeu: oglinzi maiestuoase, ce fac încăperea să pară mai vastă, mobilier de epocă, în stil Art Nouveau, o atmosferă ce te transpune în 1921, când a fost inaugurată.
Și aici trebuie să vă avertizez: prețurile sunt un pic mai mari decât la alte cafenele și dacă veniți în grupuri, riscați să nu găsiți loc. Puteți vedea mai mulți oameni stând în fața ușilor de la intrare, așteptând să se elibereze o masă.

Oceanul
Porto are deschidere la ocean. Inutil să vă mai spun că peisajul este superb, fiind un sentiment unic acela de a-ți bălăci picioarele în apa oceanului. Nisipul este altfel, mult mai fin decât cel de la noi, iar experiența de a bea o Caipirinha pe malul oceanului… ca la mama ei!
Totuși, dacă vă bate gândul să faceți o baie, trebuie să știți că apa e foarte rece.

Străzile și clădirile pitorești
Totul în Porto e ca o operă de artă! Străduțele în pantă, podurile, portul (de văzut mai ales noaptea!), cafenelele, ciocolateriile și gelateriile, toate au un farmec aparte, sunt incredibil de chic!

Portul
L-am menționat mai devreme, dar merită și o secțiune separată. Scările care duc la el sunt spectaculoase, dându-ți impresia că joci într-un film noir. Te surprinde că pe acel drum, ca un labirint de trepte, există case locuite. Mirosul mării se simte din ce în ce mai pregnant, pe măsură ce cobori.


Lisabona
Nici capitala nu este de ignorat! În timp ce Porto este un oraș pitoresc, de vacanță, plin de turiști, de altfel, pe Lisabona își pun amprenta caracteristicile de oraș mare. Vezi clădiri de birouri, bănci, iar atmosfera nu este neapărat una de vacanță.
Există, desigur, zona turistică, cu magazine specifice, cu suveniruri, restaurante, pe unde trece și celebrul tramvai galben.
Dacă sunteți iubitori de artă și pentru voi, o vacanță fără muzee nu este vacanță, Lisabona este locul perfect. Muzeul Muzicii, Muzeul Militar, Muzeul Apei, Muzeul Electricității, Muzeul Național al Trăsurilor, Muzeul Maritim, Muzeul Fado-ului sunt doar câteva, însă un muzeu distinctiv este cel al Faianței (Museo dos Azulejos). 
Azulejo este faianța tipic iberică, cu modele de mozaic. Peste tot în Portugalia dai peste azulejos: în gări, la Cabo da Roca, pe pereții clădirilor. Interesant este cum pictează ei toate acele bucăți de faianță ce constituie un întreg. Există o tehnică specială, pe care nu o voi detalia aici.
În Museo dos Azulejos găsești opere de artă din faianță, sortate pe perioade istorice, precum și o curte interioară plăcută, în care te poți relaxa servind ceva de mâncat sau de băut.
Puncte slabe ale muzeului? Este destul de greu accesibil, undeva pe la periferia Lisabonei, (mai bine luați un taxi!) și nu prea ai ce suveniruri să iei. Aș fi vrut și eu niște magneți sau semne de carte cu Museo dos Azulejos, dar n-am găsit nimic pe gustul meu. Nada. Ca să nu plec cu mâna goală, am luat o pisicuță de ceramică (și când spun pisicuță, chiar pisicuță e, de mici dimensiuni!), pe care am dat 13 Euro. Nu știu dacă aș mai da atâția bani pe ea acum, dar îmi face plăcere s-o văd în vitrină.

Castelul São Jorge este o fortificație maură, cu vedere spre Lisabona și râul Tejo. Priveliștea pur și simplu îți taie răsuflarea: ai perspectivă de sus asupra întregului oraș. Se vede foarte bine Statuia Cristo o Redendor, prezentă și în Brazilia și Angola.
Atenție, însă! Trebuie să aveți o condiție fizică de invidiat pentru a urca până acolo. Ca toate castelele portugheze, și acesta este greu accesibil, pentru a fi la adăpost de invadatori. Urcușul a scos sufletul din mine, așa că dacă aveți probleme cu inima sau o rezistență scăzută la efort, cel mai bine luați liftul (este disponibil dintr-o parcare, mai bine întrebați!) și de unde vă lasă mai urcați puțin.
Barrio Alto (Cartierul Înalt sau de Sus în traducere) este un fel de centru vechi la noi. Baruri, restaurante, este locul în care puteți bea sau mânca ceva.
Palatul Belém este situat în partea turistică a Lisabonei și a fost, de-a lungul timpului, reședința conducătorilor țării.
Cam atât din Porto și Lisabona. Într-un articol viitor voi continua cu mai multe locuri din însorita Portugalie.
                                              
                                              
                                              SFÂRȘITUL PRIMEI PĂRȚI
                                                             VA URMA


Comentarii