Ce seriale mai vedem? Strike…

                                               
Titlu original: Strike
Anul apariției: 2017-2018
Țara de origine: Marea Britanie (BBC)
Sezoane:
1. Chemarea cucului: 3 episoade (2017);
2. Viermele de mătase: 2 episoade (2017);
3. Carieră malefică: 2 episoade (2018)
Durată episod: 60 minute
Genul: polițist, mister
Distribuție: Tom Burke (Cormoran Strike), Holliday Grainger (Robin Ellacott), Kerr Logan (Matthew), Leo Bill (John Bristow), Elarica Johnson (Lula Landry), Bronson Webb (Evan Duffield), Tezlym Senior-Sakutu (Rochelle Onifade), Tara Fitzgerald (Tansy Bestigui), Martin Shaw (Tony Landry),   Natasha O'Keeffe (Charlotte), Amber Anderson (Ciara Porter), Peter Sullivan (Andrew Fancourt), Monica Dolan (Leonora Quine), Dominic Mafham (Jerry Waldergrave), Tim McInnerny (Daniel Chard), Lia Williams (Liz Tassel)
Cotație IMDb: 7,9


Habar nu aveam că există un serial realizat după seria Cormoran Strike, scrisă de Robert Galbraith (pseudonimul lui J.K.Rowling). Știam că urmează o ecranizare, dar credeam că va fi film, nu serial. Aflarea acestui lucru n-a putut decât să mă bucure, devorând romanele cu aceeași pasiune cu care mâncam pe pâine odată seria Harry Potter.
Nu credeam că J.K. Rowling poate să jongleze așa cu genurile literare. Dacă nu aș fi citit seria cunoscând deja identitatea lui Robert Galbratih, nu știu dacă mi-aș fi dat seama cine a scris-o, de fapt.
Am descoperit o serie polițistă foarte bună, ce te ține cu sufletul la gură și mereu în alertă. În același timp, personajele sunt bine conturate; nu avem de-a face numai cu anchetele duse de Cormoran Strike și partenera sa, Robin, ci și cu viețile acestora, cu suișuri și coborâșuri, despărțiri și împăcări, bucurii și necazuri.
Cormoran Strike (Tom Burke) este un fost militar ce și-a pierdut gamba în urma unei explozii. Lucrează ca detectiv particular, dar lucrurile nu merg prea bine. Robin (Holliday Grainger) îl cunoaște atunci când situația nu era tocmai roz pentru el: tocmai se despărțise furtunos de superba și bogata sa logodnică, Charlotte (Natasha O'Keeffe), iar biroul ducea lipsă de clienți. În prima ei zi ca angajată temporară a biroului lui Strike, Robin nimerește în plină ceartă a acestuia cu Charlotte și printr-un concurs de împrejurări, Strike e gata s-o răstoarne peste balustradă, din greșeală. Pe Robin, nu pe Charlotte.
Cum Strike nu mai are unde să locuiască, doarme la birou. Cu toate acestea, reușesc că păstreze imaginea de agenție serioasă de detectivi, iar primul caz important nu întârzie să apară: o suspiciune de crimă. Fratele Lulei Landry, un model celebru, dorește să se investigheze mai în amănunt moartea surorii sale. Deși poliția a stabilit că Lula s-a aruncat de la balcon, el este convins că sora lui nu s-a sinucis și că nu a fost vorba de un accident.
Robin este angajată temporar, timp de o săptămână, însă reușește să prelungească termenul și este din ce în ce mai atrasă de activitatea ca ajutor de detectiv. Apare o oportunitate de job la o firmă de resurse umane, mult mai bine plătită decât ceea ce-i poate Strike oferi și deși partea rațională îi spune s-o accepte, i-ar plăcea să continue munca de detectiv. Logodnicul său, Matthew, o presează să accepte slujba de la resurse umane, nevăzând deloc cu ochi buni asocierea dintre ea și Strike, de unde și apariția unei stări de tensiune între ei. Ce decizie va lua Robin  rămâne de văzut.
În sezonul 2, avem de a face cu o crimă… literară. Mai multe nu vă spun, nu vreau să dau spoilere, urmăriți serialul, că merită!
Producția BBC este împărțită, în trei sezoane, fiecare corespunzând câte unui volum din serie: „Chemarea cucului”, „Viermele de mătase”, „Carieră malefică”. În prezent, au fost lansate primele două sezoane, urmând ca în 2018 să apară și cel de-al treilea. Mărturisesc că mi-ar fi plăcut să existe mai multe episoade, parcă s-a terminat prea repede și acum nu pot decât să aștept să apară următorul sezon. Mă simt ca în copilărie, când așteptam să apară noua carte sau film Harry Potter.
Mi-a plăcut mult serialul, deși așa cum se întâmplă de cele mai multe, ori, cărțile îi sunt superioare. Ca în toate ecranizările, nu s-a putut surprinde tot, faptele au fost comprimate și dacă ceva nu mi-a plăcut, este senzația că totul a fost dat pe repede-înainte. Înțelegeam dacă era vorba de un simplu film, dar în cazul unui serial, zic eu că ar fi putut să introducă mai multe din carte. De ce să se grăbească dacă au mai multe episoade la dispoziție? Mi-aș fi dorit să fie mai multe episoade, în care să fie detaliat aproape ca în carte.
În ceea ce privește distribuția, m-a mirat imaginea atribuită lui Strike. Actorul este prea sexy pentru personaj! Citind, mi-l imaginam pe Cormoran Strike cu totul altfel. Personajul este descris cu o statură impozantă, foarte înalt și masiv, cu o gambă lipsă, înlocuită de o proteză. Eu, una, îl vedeam ca pe o combinație între Moody și Hagrid din Harry Potter. Publicul feminin din carte era de acord asupra faptului că Strike nu era frumos, dar „avea ceva”. Ei bine, actorul este mai mult decât atât. Nu pot spune că m-a deranjat, doar m-a uimit.
Pe Robin au ales-o bine. Frumușică, blondă și mărturisesc că în ciuda descrierii clare din carte, mereu mi-o imaginam interpretată de Nadia de Santiago (actriță spaniolă, brunetă, exact opusul descrierii lui Robin, dar pur și simplu mi s-a părut că i s-ar potrivi acest rol).
Mi-a plăcut că în ciuda schimbărilor, serialul a urmat faptele din carte destul de fidel. Urăsc când ecranizările modifică intriga sau lucruri importante. Aici, deși au schimbat unele lucruri și au comprimat acțiunea, intriga a fost respectată. Au fost introduse unele lucruri care nu există în carte, dar fiind amuzante, i-am „iertat”.

Nu pot spune decât că aștept cu sufletul la gură următorul sezon și că vă invit să urmăriți serialul, merită, vă asigur!

Comentarii