Recomandări de seriale: Dark


Dacă vă plac filmele și serialele cu universuri paralele,
călătorii în timp, mister, atunci sigur veți aprecia „Dark”. Criticii spun că seamănă cu „Stranger things”, dar că este mai bun. Nu pot să mă pronunț, nu am văzut încă „Stranger things”, însă vă pot spune cu siguranță că „Dark” este foarte bun. Chiar dacă primul episod pare cam lent și nu înțelegeți mare lucru. Mai încolo, îl veți descoperi și veți deveni și mai curioși.
Ne aflăm în 2019, în orășelul german Wingen. De interes este centrala nucleară din zonă, ce a asigurat de-a lungul anilor numeroase locuri de muncă, dar care începând cu 2020, va fi închisă.
Serialul începe cu sinuciderea unui bărbat. Acesta își lasă soția, pe Hannah (Maja Schöne) și fiul, pe Jonas (Louis Hofmann) singuri, tot ce rămâne fiind o scrisoare, pe al cărei plic scrie „A nu se deschide până pe 4 noiembrie 2019.
Între timp, orașul începe să se confrunte cu dispariții misterioase. Un tânăr, Erik, este de negăsit și într-o seară, dispare și un copil, Mikkel (Daan Lennard Liebrenz). Mikkel dispare în zona peșterilor; în Wingen, peșterile erau cunoscute ca locuri potențial periculoase. Încep căutările, însă fără rezultat. Nu dau peste Mikkel, ci peste cadavrul neidentificat al unui alt copil. Ciudat este că acel copil purta haine din anii 1980 și avea asupra lui un walkman, aparat la modă în acea perioadă.
Se pare că asemenea dispariții misterioase au mai avut loc în trecut, în urmă cu 33 de ani, în 1986. Atunci, fratele lui Ulrich (Oliver Masucci), tatăl lui Mikkel, a dispărut fără urmă.
Ce se întâmplă acolo? Ce s-a întâmplat cu fratele lui Ulrich? Dar cu ceilalți doi băieți? Unde sunt? Sau mai bine zis, când sunt?
De asemenea, îmi place că personajele sunt bine construite, nu sunt doar simpli pioni ai acțiunii. Îi vedem pe părinții lui Mikkel cum trec prin toate stările posibile, de la îngrijorare, la speranță și disperare. Există și o dinamică a relațiilor, la scurt timp ne dăm seama că aproape fiecare are ceva de ascuns. Acțiunea se desfășoară pe mai multe planuri temporale; avem ocazia să întâlnim unele personaje în diferite perioade ale vieții lor.
Un serial despre călătoriile în timp, explicate științific. Dacă sunteți familiarizați cu subiectul, cu siguranță știți că descoperirile din fizică vorbesc despre posibilitatea călătoriei în timp. „Dark” nu este un simplu serial de domeniul fantasticului, ci explică metodic o anumită teorie: găuri de vierme, tridimensionalitate, ciclicitatea timpului. Cu toții credem că timpul este liniar, un continuum perfect; o linie dreaptă, pe care poți merge într-o singură direcție, fără posibilitate de întoarcere. Teoria enunțată aici susține contrariul: timpul este ciclic; trecutul, prezentul și viitorul formează un cerc. Nu numai trecutul influențează viitorul, ci și viitorul influențează trecutul. Cum e posibil? Urmăriți și vedeți…
Tot ce pot spune este că abia aștept sezonul 2, dar se pare că mai avem de așteptat…Comentarii