Mărțișorul de azi vs Mărțișorul de altădată

Nu știu cum vi se pare vouă, însă după mine, sărbătoarea aceasta cade din ce în ce mai mult în kietsch. Incredibil cât de mult s-a schimbat față de acum 15-20 de ani, când Internetul și consumerismul nu erau în floare.
Cum țin eu minte Mărțișorul de pe vremuri?
Nimeni nu spunea „O primăvară frumoasă!” sau „La mulți ani!”. Nu țin minte ca femeile să-și fi dat mărțișoare între ele. Desigur că le ofeream profesoarelor, dar asta era altceva; noi eram copii, profele erau profe, pe undeva, în aceeași categorie cu mamele și bunicile noastre.
Doar băieții și bărbații le ofereau mărțișoare fetelor și femeilor. Câte un simbol al primăverii, poate o floare pe lângă, dar nu țin minte tot să fi circulat tot felul de urări, care mai de care mai mirobolante, gata să se ia la întrecere cu cele de Crăciun și Paște.
De 8 Martie e altceva. Acolo da, se urează, se fac cadouri, li se urează femeilor „La mulți ani!” pe bună dreptate.
Am observat mărțișoare prin magazine încă de la începutul lui februarie, ceea ce îmi amintește de apariția prematură a decorațiilor de Crăciun. De ce nu-mi place că se procedează așa? Te obișnuiești până la sosirea Crăciunului, respectiv a Mărțișorului, iar decorațiunile și mărțișoarele își pierd din farmec exact când ar trebui să fie la apogeu. La 1 Martie nu te mai surprinde plăcut o tarabă plină cu mărțișoare, pentru că le tot vezi de o lună de zile. Cu câteva zile înainte de Crăciun nu te mai bucură decorațiunile, pentru că deja te-ai săturat de ele, de la mijlocul lui noiembrie. Nu mai există nici un element de noutate.
Astăzi, totul este conceput astfel încât să consumi, să cumperi. Cât mai multe obiecte, câți mai mulți bani cheltuiți, cât mai multe urări desuete, pompoase, dar lipsite de conțintut. Cât mai multe filmulețe, poze, mesaje și etichetări pe rețelele de socializare.
Apreciez că unele persoane s-au gândit la mine, gestul în sine e frumos, dar nu pot să mă abțin de la a observa în ce se transformă această sărbătoare, odată caracterizată de simplitate. Desigur că am răspuns mesajelor, însă eu, una, nu am trimis nici un mesaj din proprie inițiativă cu ocazia Mărțișorului și nici nu dau mărțișoare. Uite așa!
De 8 Martie este altceva. Altă sărbătoare, alt specific, atunci sigur că le voi ura „La mulți ani!” tuturor femeilor. Și da, atunci fac cadouri. Mărțișoare prefer doar să primesc…
Voi ce Mărțișor preferați? Pe cel de acum sau pe cel de altădată, simplu și simbolic?

Comentarii