Iubindu-l pe Pablo, urându-l pe EscobarTitlu original: Loving Pablo
Anul apariției: 2017
Genul: biografic, acțiune
Regizor: Fernando León de Aranoa
Distribuție: Javier Bardem, Penélope Cruz, Peter Sarsgaard
Cotație IMDB: 6,2

La sfârșitul anului trecut apărea cartea Virginiei Vallejo, „Iubindu-l pe Pablo, urându-l pe Escobar”, a cărei recenzie o puteți găsi aici.
Încă de atunci îmi doream să văd filmul omonim, realizat după carte, cu Javier Bardem și Penélope Cruz interpetându-i pe Pablo Escobar, respectiv, Virginia Vallejo. Numai că până să ajungă la noi a trecut ceva vreme…
Am urmărit Narcos, am început „El patrón del mal”, abia așteptând să apară și la noi filmul. În sfârșit, am reușit și eu să-l văd și pot spune că da, mi-a  plăcut mult.
Cartea este respectată destul de fidel, începând cu sosirea Virginiei în SUA, sub protecția Guvernului. Scena în care le cere celor ce o escortau o aspirină este redată întocmai.
Și apoi începe cu adevărat povestea: Virginia își amintește cum l-a cunoscut pe Pablo Escobar, invitată fiind la moșia acestuia. Totul e acolo: interviul de la groapa de gunoi din Medellín, implicarea lui Escobar în determinarea soțului Virginiei să semneze actele de divorț, telefoanele de amenințare primite de Virginia, anticiparea de către aceasta a următoarelor mișcări ale lui Escobar, rolul jucat de ea în capturarea traficantului...
Varianta interpretată de Penélope Cruz este cea mai apropiată de Virginia cunoscută de mine prin prisma cărții. Despre interpretare ce să spun? Știam de mult că Bardem și Penélope sunt actori foarte buni, iar acest film o dovedește. Nu degeaba sunt nominalizați la Premiile Goya! Au jucat amândoi foarte bine, iar Penélope mă face să cad în capcana din Narcos. În serial, ajungi să-l îndrăgești pe Escobar datorită actorului. În film e invers: Bardem pare mai amenințător, însă interpretarea lui Penélope îi dă un plus de personalitate Virginiei. Nu mi-a plăcut de Virginia din carte, nu o judec, nu o condamn, dar nici nu o plac sau o compătimesc. Este o femeie care a făcut propriile alegeri, orientându-se în funcție de propriile interese. Nu o plâng eu pe ea… Însă Penélope chiar te face s-o placi, mai ales când îl amenință pe șeful ei de la televiziune, care a înlocuit-o cu o prezentatoare mai tânără.
La capitolul costume și bijuterii știu că nu s-au zgârcit! Am admirat îndelung ținutele purtate de Virginia, de la taioare și pantofi până la bijuterii. Și altceva am apreciat: autenticitatea modei în ceea ce privește unghiile naturale, exact cum se purtau în acea perioadă! Astăzi toată lumea are unghii cu gel, așa că apreciez cu atât mai mult acuratețea redării acelor vremuri.
Pentru ce aș „penaliza” filmul? Pentru că au scos scena cu salvarea de la înec. Pe când Virginia se afla în vizită la moșia Nápoles, a fost pe punctul de a se îneca, iar Escobar a salvat-o. Era o scenă foarte importantă, pentru că a creat o legătură între cei doi.
„Sunt la un pas de moarte, în prezența a peste 40 de prieteni și de gărzi de corp care refuză să privească dincolo de propria comoditate, de mitraliere sau de pahare, când, aproape epuizată, privirea mea o întâlnește pe cea a lui Pablo Escobar. Doar cel care este mai ocupat, conducând spectacolul și dând ordine, dirijorul orchestrei, „stăpânul plimbării” – cum s-ar spune, în spaniola columbiană -, bagă de seamă că sunt într-un vârtej din care n-o să scap cu viață.” – Iubindu-l pe Pablo, urându-l pe Escobar, Virginia Vallejo
De asemenea, acțiunea înaintează foarte repede, iar trecerea timpului nu este marcată în niciun fel de înfățișarea personajelor: soția lui Escobar îl anunță că e însărcinată, fetița se naște, o vedem pe la vârsta de 8-9 ani, dar Pablo, Virginia și soția lui arată la fel. 
Trebuie să vă avertizez că filmul are un oarecare grad de duritate, nu este tocmai potrivit pentru cei ce nu tolerează asemenea scene. 
M-au distrat copios înjurăturile, deja devenite marcă înregistrată Escobar: „Mal paridos, hijos de puta!”. Și îmi place la nebunie accentul actorilor! Mă simt și eu bine când îi aud pe alții că vorbesc engleza stâlcit și cu accent specific.
În concluzie, filmul este bun, merită. Dacă vă place acest gen și ați devorat Narcos, mergeți să-l vedeți!Sursă foto: IMDB

Comentarii

 1. Suna bine. Cred ca o sa-l vad si eu curând. Si Răzvi l-a văzut.

  RăspundețiȘtergere
 2. Eu pun pariu ca au scos scena cu inecul pentru ca nu stia Penelope Cruz sa inoate. Pare genul de total-antisportiva din nastere. :D De neratat filmul asta! Merci pentru comparatia cu cartea, la ea nu stiu daca o sa ajung. :p

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu cred, puteau folosi o dublura... Sau doar sa arate cand a scos-o el din apa. Exista o gramada de procedee cinematografice. Eu nu mi-am dat seama daca e sau nu antisportiva din nastere, oricum arata super. Si daca e antisportiva din nastere sunt onorata, asa sunt si eu :))) Dar sa inot stiu :))

   Ștergere

Trimiteți un comentariu