Love & Gelato - Vacanță la Florența style


Vi s-a întâmplat să citiți o carte a cărei acțiune se petrece într-un oraș anume și să vă doriți să ajungeți acolo?
Mie da, de mai multe ori. Pentru a vă da doar un exemplu, „Love & Gelato. Vacanță la Florența” vă spune ceva? Este un roman scris de Jenna Evans Welch, în care așa cum sugerează titlul, poveștile de dragoste se împletesc cu atracțiile Florenței.
Lina este o adolescentă ce ajunge în Florența, pe urmele mamei sale, în încercarea de a-și găsi tatăl. Un secret bine păstrat, situații care mai de care mai amuzante și… gelato! Nelipsita gelato, înghețata delicioasă pe care numai în Florența o poți găsi.
„Love & Gelato. Vacanță la Florența” este una dintre cărțile ce ar trebui interzise dacă ții dietă. Mi-a făcut o poftă de gelato și de pâine de la o anumită brutărie… Dar descrierile înghețatei sunt criminale, mă puteau ucide prin hipersalivare:
„Munți întregi de gelato colorată garnisită cu bucățele de fructe sau de spirale de ciocolată erau stivuiți în niște lăzi metalice și fiecare din ele arăta ca și cum ar fi putut să-mi îmbunătățească ziua cu nouă sute la sută. Ciocolată, fructe, nuci, fistic… Cum să pot alege, oare?”
Mai puteți? În cazul meu, aș alege ceva ce nu e menționat în citat: grapefruit. Aceea este cea mai bună înghețată pe care am gustat-o vreodată, într-o gelaterie artizanală, pe lângă Grădinile Boboli (Florența). Nicăieri în Italia nu am mâncat înghețată mai bună. Inițial am crezut că era impresia mea din acel moment. Muream de sete, eram obosită, nedormită, venită de pe drum, tocmai ce vizitasem Grădinile Boboli și urcasem multe trepte, când mi-a apărut în față acea gelaterie. Atât eram de disperată, că nici nu m-am uitat cum se chema. Însă ulterior, am cercetat și am impresia că este vorba de Gelateria della Pasera. Doamna care ne-a servit ne-a spus că înghețata lor are un procent important de suc natural.
Un brand celebru de gelato este Venchi: îl găsești peste tot și da, înghețata este bună, dar nu extraordinară. Nici pe departe la fel de bună ca acea înghețată de grapefruit de pe lângă Palatul Pitti și Grădinile Boboli.
Masa mea zilnică în Italia se compunea din pizza, paste și gelato, de ajunsesem să cred că mă voi întoarce cu vreo 10 kg în plus. Unde să mănânci pizza și paste dacă nu în Italia?
Pizza nu mi s-a părut deosebită, dar am înțeles că doar în Napoli e bună. Acum, pastele… Sunt delicioase, indiferent de locație. Cel mai mult mi-au plăcut cele de la Foody Farm.


„Love & Gelato” m-a determinat să vizitez Florența. Cartea este „vinovată” de așteptările nerealiste, alături de promovarea excesivă. E un oraș drăguț, mi-a plăcut, dar mă așteptam la ceva mai spectaculos. Mă așteptam la ceva mai mult de la Grădinile Boboli (sunt drăguțe, peisajul văzut de sus e frumos, dar mă așteptam să fie mai bine îngrijite), nu m-am îndurat să intru în Dom (și bine am făcut, nu mă înțeleg bine cu înălțimile și spațiile strâmte), la Uffizi nu am reușit să intru, prea mare coada, dar am admirat îndelung Ponte Vecchio. Chiar este un obiectiv inedit, cu acele magazine de bijuterii, iar seara este frumos luminat, creând o atmosferă cu totul specială. Din lectura „Love & Gelato. Vacanță la Florența”, obiectivul ce mi-a rămas cel mai bine în minte este Ponte Vecchio. Și da, într-adevăr, este ceva inedit. 


Ce nu mi-a plăcut? Aglomerația, cozile foarte mari la toate obiectivele importante. Coadă la Dom, coadă la Uffizi, coadă peste tot. Cu același lucru m-am confruntat și la Roma: stăteai o oră, o oră și jumătate la coadă și când reușeai să intri deja îți pierise tot cheful.
„- Coada asta e chiar mai mare decât în mod normal. Ai zice că se dau Ferrari-uri gratis dacă ajungi în vârf.
Am privit șirul care ducea în Duomo. Era format din aproape zece mii de turiști asudați, iar jumătate din ei arătau ca și cum se găseau pe punctul de-a avea o cădere nervoasă.” – Love & Gelato. Vacanță la Florența
Alt obiectiv menționat în „Love & Gelato” și vizitat de mine este fântâna Porcellino:
„ – „Porcellino” înseamnă porc mistreț? l-am întrebat.
- Da. Asta este Fontana del Porcellino. De fapt, e doar o copie acelei originale, dar e în locul ăsta de prin secolul al șaptesprezecelea. Legenda zice că dacă-i freci nasul, ai să te reîntorci cu siguranță în Florența.” - Love & Gelato. Vacanță la Florența
În roman nu apare și continuarea: legenda spune că după ce freci mistrețul pe bot, trebuie să-i pui în gură o monedă; dacă moneda cade, te vei întoarce la Florența. Oficial, toți bănuții căzuți în fântână sunt donați unei asociații. Neoficial, am văzut eu ce se întâmplă: îi strânge oricine trece pe acolo.
În concluzie, da, Florența este un oraș frumos și m-aș întoarce pentru Galeriile Uffizi. Ar fi un oraș și mai frumos fără atâția turiști mișunând.

Comentarii