Recomandare de serial: Le chalet


Titlu original: Le Chalet
Anul apariției: 2017
Țara de origine: Franța
Număr episoade: 6
Genul: mister, thriller
Distribuție: Chloé Lambert, Philippe Dusseau, Blanche Veisberg
Cotație IMDb: 6,9

„Comptez jusqu'à trois…”
De mult n-am mai găsit un serial care să-mi placă, până am dat peste „Le Chalet”. Un fel de „Zece negri mititei” franțuzesc, plasat în zilele noastre. Dincolo de acțiune, mister, răsturnări de situație, am rămas marcată de subtext. Chiar și acum mă întreb: „Chiar atât de nenorociți să fim? Chiar așa de rea să fie natura umană?”. Pe la mijlocul serialului, îmi spuneam numai „Ai dracu’ sociopați!”. La final, am constatat că natura umană e problema, de fapt. Chiar așa să fie? Sper să nu am ocazia să aflu vreodată!
Primul episod ne aduce în atenție câteva cupluri, care își petrec week-end-ul la Valmoline, un sătuc francez din Munții Alpi. Cei mai mulți copilăriseră acolo și se întorc pentru celebrarea unei nunți. La început pare bună ideea de aer curat, natură, peisaje frumoase, însă pe parcurs, ar da orice pentru a pleca.
Imediat după ce trec cu toții un pod, acesta se prăbușește. După ce trece efectul adrenalinei produs de supraviețuire, constată că sunt izolați de lume: podul prăbușit, semnalul la telefon și Internet inexistent, cablul telefonului fix fusese rupt odată cu podul… Încearcă să remedieze problema, însă descoperă că semnalul a fost blocat intenționat, cineva umblând cu bună știință la tabloul electric. Încearcă să plece după ajutoare, însă pe măsură ce trece timpul, au tot mai multe motive pentru a bănui existența unei mâini criminale…
Tensiunea crește gradual atunci când oamenii încep să dispară și să fie uciși. Cine ar face aceste lucruri și de ce? Ajung la concluzia că unul dintre ei este vinovatul, așa că se suspectează între ei, nu mai știu în cine pot avea încredere.
În paralel, asistăm la o poveste din urmă cu 20 de ani. La Valmoline se stabilise un scriitor, împreună cu soția sa și cei doi copii, un băiat de 13 ani și o fetiță de vreo 5. Clasica poveste cu scriitorul venit într-un loc izolat, în căutare de inspirație. Această familie a dispărut de pe o zi pe alta, iar misterul nu a fost rezolvat. Ceva s-a întâmplat atunci, dar ce? Să aibă vreo legătură cu ceea ce se întâmplă în prezent?
Eu am aflat răspunsul și nu pot spune decât că m-a cutremurat. Și repet întrebarea: chiar așa de rea să fie natura umană? Am fost avertizați la început de către unul din personaje, un fost matematician ce s-a retras cu mulți ani în urmă la Valmoline, după părerea mea, cel mai interesant dintre toți.
Ce să vă mai spun? Vi-l recomand din tot sufletul, trebuie văzut! Suspansul, misterul, tensiunea, curiozitatea crescândă privind întâmplările din trecut… Iar melodia din generic mă obsedează, pur și simplu. Atât de creepy, iar vocea aceea de copil îmi face pielea de găină. „Comptez jusqu'à trois…”





Comentarii