Teme și motive repetitive în opera lui Stephen King


Stephen King… Un autor controversat, cel puțin așa îl consider. Maestrul horror-ului, ale cărui cărți au stat la baza multor ecranizări. Dacă ai citit mai multe cărți de Stephen King (și a scris multe!), imposibil să nu observi că există teme ce se repetă. Teme, scene, detalii… Toate acele lucruri care-i formează stilul.
1. Sângele. Probabil motivul repetitiv cel mai evident. Și o singură carte a autorului dacă citești, dai peste sânge. Sânge pe pereți, sânge menstrual, viziuni cu sânge, sânge să fie! În „Carrie”, barem, îl întâlnești peste tot. Este nelipsit din „The Shining”, „Jocul lui Gerald”, „IT” și probabil multe altele care nu-mi vin acum în minte.
2. Abuzul părinților asupra copiilor
Apare atât de des această temă, încât chiar mă îngrijorează. O fi fost martor autorul la așa ceva? Pentru că prea îi bântuie cărțile. Abuz fizic, sexual, emoțional, apare în toate formele sale și în majoritatea scrierilor:
-  în „Carrie”, avem de a face cu o adolescentă terorizată psihic de mama sa habotnică;
 - în „IT”, aproape toți copiii sunt abuzați: Beverly este abuzată sexual de tatăl ei, Eddie, abuzat emoțional de o mamă ipohondră și cel mai probabil suferindă de sindromul Munchausen, ce ține cu tot dinadinsul ca fiul ei să fie bolnav și să aibă nevoie de îngrijirile ei, Henry Bowers este abuzat fizic și emoțional de tatăl său nebun;
- în „Jocul lui Gerald” și „Dolores Clairborne”, ambele fete sunt abuzate sexual de tatăl lor;
- în „The Shining” și „JFK: 11.22.63”, un tată este hotărât să-și măcelărească soția și copiii (dacă reușește sau nu refuz să spun, nu vreau să ofer chiar spoilerul pe tavă):
- în „Mr. Mercedes”, personajul negativ este abuzat sexual de mama sa;
V-a ajuns? Mie da!
3. Bâlciurile
Însuși autorul a spus că bâlciurile din scrierile sale reprezintă locuri de trecere, aflate la granița dintre real și fantastic. Trebuie să recunosc că și asupra mea exercită o oarecare fascinație și îmi plac cărțile și filmele în care apar: atmosfera aceea specifică, ce te duce cu gândul la ceva magic: popcorn, vată de zahăr, învârtitoare, tiribombe, baloane. Mai ales baloane… Cine a citit „IT” știe.
Unde întâlnim bâlciuri? În „O mână de oase” și „IT”. Poate mai apar și în alte cărți, dar nu le-am citit eu până acum.
4. Oțetari otrăvitori
Inițial am crezut că sunt specifici statului Maine. Într-adevăr, sunt originari din America de Nord, însă au fost aduși și în Europa, așadar, există și la noi în țară. Contactul cu frunzele este nociv.
Unde, în opera lui Stephen King, apar oțetarii otrăvitori? În „JFK:11.22.63” ( „Dacă îți dau vreodată senzația că anul 1958 era fără cusur, amintește-ți cărarea asta, bine? Cea cu tufe de oțetar otrăvitor. Și bucata de lemn de peste pârâu.”), în „IT” și cred că în „Mr. Mercedes”.
5. Cuvinte scrise repetitiv
În „The Shining”, este celebră scena când apare scris același lucru pe mai multe rânduri, pe foaia ce iese din mașina de scris.
În „O mână de oase”, personajul principal, tot un scriitor, tastează cuvintele „Jo Sara Mattie Jo Sara Mattie Mattie Mattie”, tot la o mașină de scris.
6. Cimitir de indieni
Aproape în toate cărțile horror ale lui Stephen King avem de a face cu această explicație: pe vremuri, a fost în zonă un cimitir de indieni, pe care s-a construit, iar astăzi, sufletele lor nu-și găsesc liniștea: „Cimitirul animalelor”, „O mână de oase”, „The Shining”, chiar și în „IT” este puțin vehiculată.

Surse foto: giphy, pexels.com

Comentarii