19 ani de la eclipsă. Mai țineți minte?

Mă refer, desigur, la cei care au prins acele vremuri. 11 august 1999, ora 14:07. Soarele este acoperit complet de umbra Pământului. Nu exista social media, nu tu telefoane inteligente, cu cameră... Dacă ar fi existat, sunt convinsă că toți am fi stat cu telefoanele, gata să prindem momentul. Oricum, la vremea respectivă, evenimentul a fost mult mediatizat. Persoane din alte țări veneau special în România pentru a urmări eclipsa. 
Țin minte că stăteam în fața televizorului, urmărind o emisiune care transmitea live toate fazele eclipsei. Pisicile dormeau, n-aveau nici o treabă, deși se spusese că acest fenomen agită animalele.
19 ani... copiii care se nășteau atunci sunt deja majori și când mă gândesc că adolescenții și copiii de azi nici nu existau atunci, nici n-au prins eclipsa... 
Eram copil, dar aveam o vârstă suficient de mare cât să înțeleg importanța evenimentului: știam că este un fenomen rar, probabil o ocazie unică în viață, că nu ai voie să te uiți la eclipsă fără ochelari speciali, altfel orbești, că poți privi doar când Soarele este în întregime acoperit... Că următoarea eclipsă totală de soare vizibilă în România va avea loc în 2081... Ai mei glumeau spunându-mi că peste ani mi se va lua interviu, fiind persoana care a prins eclipsa din 1999. La urma urmei, pe 3 septembrie 2081 aș avea... „doar” 91 de ani :)). 
Acum ceva timp, era viral un eveniment pe Facebook, la care toată lumea susținea că va participa: eclipsa din 2081. Demersul a fost inițiat de cineva care ar avea 97 sau 98 de ani la momentul respectiv, eu sunt mai tânără, aș avea 91, de ce nu l-aș prinde? :)) Speranța de viață a crescut și cu evoluția din medicină, cine știe? :))
Revenind la eclipsa din 1999, pentru cei care nu ați prins-o: nici vorbă de întuneric la momentul culminant; era ca un amurg, ca o înserare, ca momentul dintre apusul soarelui și lăsarea întunericului. Stephen King descrie perfect o eclipsă în „Dolores Clairborne”. 
Țin minte perfect acea luminozitate specifică, precum și ochelarii de eclipsă, prin care nu puteai vedea nimic dacă îi purtai în casă. Cum țin minte și bancnotele de 2000 de lei, echivalentul a 20 de bani de azi. Erau bani atunci... 

Voi ce vă aduceți aminte de atunci? Evident, cei care ați prins...

Surse foto: arhivă personală, Wikipedia

Comentarii

 1. Acum trebuie sa citesc Dolores Clairbone! Mi-ai facut pofta de un roman nestiut de-al lui King. :P Poate peste zeci de ani, o bancnota din asta aniversara se va vinde cu mii de euro. :D

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Da, pai cica si acum a devenit valoroasa. Nu chiar cu mii de euro :)) Poate la anul, se fac 20 de ani :))

   Ștergere
  2. Si da, pentru partea cu eclipsa, recomand Dolores Clairborne! Descrierile cu pasarile care cred ca a venit noaptea, dupa care se trezesc la viata imediat ce eclipsa incepe sa treaca... Vezi tu mai multe :))

   Ștergere

Trimiteți un comentariu