Lectura, mereu la modă, atunci și acum

 

            


Niciodată lectura nu a fost mai versatilă decât în ziua de azi. Dacă în urmă cu 15-20 de ani spuneai că asculți o carte, lumea s-ar fi uitat ciudat. Sau probabil s-ar fi gândit la perioada copilăriei, când părinții ne citeau povești.

            Acum, lectura nu se referă doar la cărțile clasice, tipărite, ci și la e-book și audiobook. În ziua de azi, când ne trăim viața în viteză, pe fugă, multe persoane nu citesc atât de mult pe cât și-ar dori din varii motive: lipsa timpului sau pur și simplu, dificultatea de a transporta cărți voluminoase. Decât să pună în geantă o carte voluminoasă, pe care o vor purta în mijloace de transport în comun, mai bine se lipsesc.

            Același lucru este valabil și pentru călătorii: când mergem cu avionul, unde sunt restricții de greutate în privința bagajelor, parcă nu ne vine să luăm cu noi o carte mare, grea, chiar dacă ne place și vrem de mult s-o citim.

            Există avantaje și dezavantaje în ceea ce privește formatul cărților, tipărit sau audiobook/e-book:

  Cărți tipărite:

- Nimic nu se compară cu senzația de a da pagină după pagină sau cu mirosul cărților; multe persoane nu ar da cartea tipărită din mână pe un dispozitiv electronic din simpla plăcere de a răsfoi sau de a sublinia un pasaj. În plus, ce rost ar mai avea semnele de carte dacă nu am mai avea cărți tipărite?

- În ziua de azi, cărțile sunt foarte frumoase, cu design-uri originale și coperte foarte interesante. Sunt oameni care pur și simplu, adoră să colecționeze cărți. Cu alte cuvinte, bibliotecile fizice nu se demodează niciodată.

- Dispozitivele electronice se descarcă, fiind nevoie să le alimentăm destul de des, iar în contextul actual, nu este o variantă agreată de mulți; în plus, în deplasări, se poate să ajungem în locuri în care încărcarea dispozitivului nu este accesibilă.


            
Cărți electronice:

- Economisești mult mai mult spațiu și transportul este mai ușor de realizat; poți stoca pe un dispozitiv multe cărți care în format tipărit, ar ocupa mult loc în geantă/bagaj, fiind și mult mai ușor de transportat. Nu vom mai renunța la anumite lecturi doar din motive logistice.

- Cărțile audio sunt excelente atunci când suntem la volan. Astfel, transformăm în timp pentru lectură o perioadă pe care oricum am pierde-o pe drum. Cărțile audio sunt o variantă foarte bună și în mijloacele de transport în comun: de multe ori, ne deranjează zgomotul și discuțiile celor din jur. Având la dispoziție o carte audio, conectăm căștile și nu mai avem legătură cu zgomotul, care ne-ar putea perturba dacă am citi o carte tipărită. Un alt avantaj este odihna oferită ochilor. După o zi în care privirea noastră este îndreptată numai în monitorul calculatorului, nu mai avem dispoziția necesară de a ne obosi ochii.


Se spune că în ziua de azi nu se mai citește la fel de mult ca în trecut, oamenii fiind prinși în tot felul de activități cronofage. Nu mai avem timp pentru nimic.

Editurile vor să schimbe acest lucru, extinzându-și oferta cu ajutorul variantelor electronice. Astfel, vom putea citi oricând și oriunde.


La fel procedează și Editura NICULESCU  . Fără a renunța la varianta tipărită, ne prezintă o selecție importantă de e-book-uri și audiobook-uri, extinzându-se în mai multe domenii: cărți pentru copii, dezvoltare personală, ficțiune  .

Așadar, în ciuda spuselor că nu se mai citește la fel de mult, niciodată nu am avut o ofertă de carte atât de bogată.

Articol scris pentru proba 15 a concursului SuperBlog 2022

Surse foto: pixabay.com, Editura NICULESCU

Comentarii